Aktivisti Greenpeacea visjeli na zgradi EU-vijeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti Greenpeacea pričvrstili su se u petak ujutro za europsku zgradu u izgradnji, koja se nalazi u susjedstvu u kojoj se održava summit šefova država i vlada, zahtijevajući hitno djelovanje u korist obnovljive energije.

Četiri aktivista ekološke organizacije, opremljena pojasevima i kacigama, pričvrstila su se rano ujutro za zadnji kat pročelja zdanja u izgradnji. Raširili su transparent koji prikazuje vozilo s europskim čelnicima, na kojem pišu nazivi naftnih i energetskih kompanija, kako pada s litice. Policija nadzire poprište događaja, nasuprot sjedišta Europske komisije, ali ne intervenira. Aktivisti "ne rade ništa loše", kazao je policijski časnik na licu mjesta. Aktivisti su se nalazili na zgradi i tijekom dolaska europskih čelnika.

Zgrada je buduće sjedište predsjedništva Europskog vijeća, a nalazi se uz zgradu gdje se nalaze predstavnici 28 zemalja s predsjednicima Vijeća i Komisije koji raspravljaju o budućem europskom vodstvu. Greenpeace je potvrdio da želi "prosvjedovati protiv nastavka ovisnosti Europe o fosilnoj energiji koja zagađuje, skupa je i dolazi od stranih nepouzdanih opskrbljivača, poput Rusije". Protiv "velikih energetskih kompanija kojima je u interesu držati Europu ovisnom o nafti, plinu i ugljenu, europski čelnici moraju preuzeti kontrolu" i upoznati Europu s obnovljivom energijom i energetskom efikasnošću, izjavio je dužnosnik nevladine organizacije Frederic Thoma. Po navodima Greenpeacea, akcija je okupila ukupno 35 aktivista iz šest zemalja raspoređenih i na drugim punktovima europske četvrti u Bruxellesu ometajući rano ujutro cestovne pristupe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter