Akti pulskog gradonačelnika: Strankama 728 tisuća kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U protekla dva tjedna pulski gradonačelnik Boris Miletić usvojio je 23 akta, među kojima se ističu osnivanje gradskog Povjerenstva za predstečajne nagodbe te odluka o raspoređivanju financijskih sredstava za aktivnosti političkih stranaka u Gradskom vijeću.

Povjerenstvo za predstečajne nagodbe, kako je istaknula dogradonačelnica Elena Puh Belci, osniva se jer se ukazala potreba da Grad zastupaju njegovi predstavnici pred Financijskom agencijom koja putem Nagodbenog vijeća i povjerenika predstečajne nagodbe provodi sam postupak, kao i u postupcima vezanim za sklapanje i potpisivanje predstečajne nagodbe pred Trgovačkim sudom.

Stoga je još krajem srpnja prošle godine osnovano četveročlano povjerenstvo u sastavu: Nikolina Radulović, pročelnica Službe za unutarnju reviziju, te gradski službenici Sanja Jarmaniš, Suzana Peritich i Šime Vidulin, kojemu je sada pridodan gradski službenik Službe za zastupanje Nebojša Nikolić.

Grad Pula nije prihvatio izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja dužnika, trgovačkog obrta Štruca vlasnika Joze Gavrana, u postupku predstečajne nagodbe. Ukupni dug Štruce na dan 30. kolovoza iznosi 298,6 tisuća kuna, a po obrazloženju ponuda se ne prihvaća jer je dužnik predlagao da dug isplati u smanjenom iznosu za 40 posto sveukupne tražbine te otplatu kroz 84 mjeseca s počekom od jedne godine.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije Vesna Sajić kaže da je samo u drugoj polovici prošle godine, od lipnja do prosinca, pristiglo 17 zahtjeva za predstečajnom nagodbom, a upravo Povjerenstvo treba razmotriti i ocijeniti predložene planove financijskog i operativnog restrukturiranja dužnika koji su se obratili Gradu Puli za zahtjevom za prihvaćanjem plana.

Odlukom o raspoređivanju financijskih sredstava iz gradskog proračuna za aktivnosti političkih stranaka u Gradskom vijeću, pak, po osvojenim mandatima stranaka, odlučeno je da ove godine IDS primi 26.509 kuna, a kada se tome pridodaju iznosi za njegove koalicijske partnere, Hrvatsku narodnu stranku (HNS), Zeleni savez (Zelene), Istarsku stranku umirovljenika (ISU) i Bošnjačku demokratsku stranku Hrvatske (BDSH), kojima su dodijeljeni iznosi od dvije i pol pa do 2,8 tisuća kuna, vladajući su, sukladno pobjedi na izborima, dobili najveći dio kolača.

Sredstva su, inače, raspoređena tako što se za svakog vijećnika odredio jednak mjesečni iznos od 2.549 kuna, dok je za vijećnice taj iznos 2.804 kuna (IDS 4, SDP 2, ISU i Zeleni 1). Vijećnicima Socijaldemokratske partije (SDP) dodijeljeno je 10,7 tisuća kuna, Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) pet tisuća, koliko će dobiti i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), dok su Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) pripale dvije i pol tisuće kuna. S obzirom da je politička stranka Ladonja prestala postojati i brisana je iz Registra političkih stranaka, nema pravo na financiranje iz gradskog proračuna.

To znači da će godišnje IDS dobiti 318 tisuća kuna, SDP 128 tisuća kuna, HSU i HDZ po 61 tisuću, ISU i Zeleni 33 tisuće, a HNS, BDSH i SDSS 30 tisuća kuna, odnosno ukupno oko 728 tisuća. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter