Akšamija-Andrić kao most suradnje Trsta i Buzeta

Andrić na Akšamijinoj fotografiji (G. Č. Š.)
Andrić na Akšamijinoj fotografiji (G. Č. Š.)

Alija M. Akšamija, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih umjetničkih fotografa, autor mnogih fotografija koje su obilježile protekla desetljeća, među kojima je zasigurno najupečatljivija ona nobelovca Ive Andrića pored Višegradske ćuprije, posve je slučajno "posredovao" u uspostavljanju mosta suradnje između Trsta i Buzeta.

Izložbu Akšamijinih fotografija, održanu u organizaciji buzetskog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka i Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" u Buzetu, zapazili su predstavnici kulturne udruge Cizerouno iz Trsta. Tršćanska udruga, uz podršku provincije Trst i regije Friuli-Venezia Giulia, nizom manifestacija, tijekom prošle i ove godine, obilježava obljetnice vezane uz Ivu Andrića, 50. godišnjicu Nobelove nagrade za književnost i 120. godišnjicu njegova rođenja. U Trstu planiraju postaviti i izložbu Akšamijinih fotografija te su uspostavili most suradnje s buzetskim ogrankom Nacionalne zajednice Bošnjaka, ali i Gradom Buzetom.

- Pripremamo međunarodni skup "Identitet, pripadnost, jezik" također tematski vezan uz Ivu Andrića, a u planu je u prosincu postaviti izložbu Akšamije u Trstu, rekla je Mila Lazić, organizatorica projekta koja je u Buzet došla zajedno s predstavnikom izdavačke kuće Comunicarte Massimilianom Schiozziem. Objasnila je da je Andrić neko vrijeme živio u Trstu i radio u diplomaciji.

Akšamijinu izložbu u Buzetu omogućila je Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske koja će preko buzetskog ogranka izvesti fotografije u Trst. Novu suradnju između Trsta i Buzeta objeručke je prihvatio predsjednik buzetskog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Muhamed Muratagić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter