Akrobacije na tlu i u zraku te grand finale s konjima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najpoznatijih i najstarijih cirkusa u Europi, cirkus "Medrano" obitelji Casarteli, s tradicijom dužom od 150 godina, ponovo gostuje u Istri, a sve do 24. srpnja svoje predstave održavat će u porečkoj uvali Peškera. Nakon tog datuma šatorska karavana kreće za Umag, kasnije u Novigrad te dalje gdje će svojim nadasve odličnim nastupima oduševiti mnoge.

Zlatni klaun

Medrano je cirkus koji dolazi iz Italije, iz mjesta pokraj Verone, a dobitnik je Zlatnog klauna 1996. i 2007. godine na festivalu Cirkusa u Monte Carlu. Zlatni klaun svim posjetiteljima jamči dobru zabavu i to puna dva puna sata koliko traje predstava. Iako je taj cirkus godinama unazad punio novinske stupce zbog predstava s divljim životinjama, odnosno nehumanih uvjeta držanja i maltretiranja na nastupima, primjenom Zakona o zaštiti životinja koji je stupio na snagu 1. siječnja 2007. to se promijenilo. Divljih životinja u cirkusima više nema, a kako našim zakonom nisu obuhvaćene domaće životinje, u nekim se nastupima još uvijek koriste konji i psi. No, prema viđenome u tim točkama nitko od krotitelja više ne koristi pomagala poput biča, psi su naprosto uživali a konji čak od dosade zijevali.

Već na početku predstave mnogobrojnu publiku cirkusanti su ostavili bez daha izvodeći akrobacije na tlu, ali i u zraku, viseći naglavačke bez ikakve zaštite na nekoliko metara nad tlom. I oni dolje, izvodeći akrobacije s kolutovima, loptama i čunjevima, oduševljavali su vještinom. U međuprogramu malenu djecu najviše su zabavljali klaunovi zaraznim i komičnim ludorijama.

Razigrani psi

Nastup sa psima sve doslovno podigao na noge. Više desetaka vrsta, od bernardinaca do terijera i pudli trčkaralo je na sve strane, bacalo se niz tobogane, preskakivalo prepreke, skakutalo kroz kolutove i plesalo. Ništa manje uzbudljivi nisu ni nastupi atlete koji se izvija poput gume, oslanjajući se na omanje podloge tek jednom rukom, te djevojaka koje se penju po ovješenim plahtama. I izabranici iz publike sudjelovali su u točki sa stolicama, a grand finale bio je nastup konja i jahača. Ne treba ni opisivati kako su mnogobrojni posjetitelji nakon dvosatne predstave sa smiješkom na licu i zadovoljni viđenim izlazili iz velikoga šatora. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter