Akrobacije na šipki nagrađene glasnim ovacijama

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Hrvatska plesačica na šipki Sunčana Paro Vidolin ukupna je pobjednica natjecanja Pole Theatre Croatia, koji je u subotu obilježio vrhunac jučer okončanog 1. Croatia Pole Campa u organizaciji pulske udruge S Fitness.

Na prvom takvom međunarodnom natjecanju u Puli, u prepunom Circolu, nastupilo je 16 djevojaka, i jedan muškarac, u četiri kategorije. Paro Vidolin pobjednica je i u kategoriji Pole Comedy, a pobjeda u kategoriji Pole Art pripala je Zoranu Simikiću (Hrvatska), u Pole Drami Ani Čudić (Hrvatska), dok je Sophia Nikitidis iz Njemačke osvojila prvo mjesto u kategoriji Pole Classique.

Kategorije zapravo predstavljaju scenski nastup, odnosno priču koju plesači pričaju pokretom. Riječ je o točkama, s prilagođenom koreografijom i kostimografijom, koje prati glazba, a ispunjavaju erotičnost i ljepota pokreta.

No, treba biti pošten i reći da se ovdje prvenstveno radi o sportskoj disciplini što znači da je publika mogla uživati u iznimnim akrobatskim sposobnostima kojima plesačice (i plesač) odolijevaju gravitaciji na metalnom stupu.

Vidljivo je da mnoge sportašice zapravo dolaze iz, primjerice, svijeta gimnastike i baleta, pa i to iskustvo vješto "obavijaju" oko šipke. Sve to i više je nego dovoljno za brojne i neprekidne ovacije kojima su gledatelji nagrađivali natjecateljice dok su "lebdjele" u zraku i svojom snagom i spretnošću prkosile zakonima fizika, ne gubeći pritom ništa od estetskog dojma.

Također, treba reći da, i unatoč još uvijek uvriježenom mišljenju o plesu na šipki (ili na engleskom Pole Dance), kao zabavi za mušku populaciju, u prepunoj se sali Circola moglo primijetiti da je ženska publika čak i nešto zastupljenija od muške. To samo dokazuje da je ova, u svijetu prihvaćena sportsko-umjetnička disciplina, sve prisutnija i na našoj fitness i plesnoj sceni.

- Iznimno sam ponosna i pozitivno iznenađena interesom publike. Za mnoge u Circolu nije bilo mjesta, jer su karte bile unaprijed rasprodane. I polaznici kampa su oduševljeni, kažu da je najbolje organiziran kamp u svijetu te da dolaze i sljedeće godine, rekla nam je Nikolina Jurišić, predsjednica udruge S Fitness, instruktorica, ali i jedina hrvatska sutkinja za pole sports s međunarodnim statusom.

Uz spomenute pobjednice/ke na finalnom su natjecanju nastupile i plesačice iz Italije, Grčke i Rusije, a na četverodnevnom kampu, koji se u hotelu Brioni održavao od četvrtka, sudjelovali su polaznici iz Francuske, Belgije, Nizozemske, Švicarske, Mađarske, Makedonije i Španjolske.

Glavna imena kampa, koji je pohodilo 70-ak sportaša, bile su francuska umjetnica Marion Crampe i ruska Anastasie Skukhtorove, voditeljice radionica, ali dio međunarodnog sudačkog tima natjecanja. U hotelu i okolici održavale su se 42 sportske radionice te treninzi raznih sportsko-rekreativnih aktivnosti poput capoeire ili yoge. (Z.STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter