Akrobacije na nebu: U Medulinu vježbaju padobranci

Akrobacije na medulinskom nebu (M. ANGELINI)
Akrobacije na medulinskom nebu (M. ANGELINI)

Tkogod se ovih dana nađe u blizini Medulina, točnije na sportskom aerodromu Campanož, može uživati u nebeskom spektaklu ili skokovima i akrobacijama padobranom. U prvi mah pogled prema nebu otkriva samo plavo prostranstvo, ali onda malo stisnete oči i pojavljuju se točkice…

Članovi su to klubova iz Hrvatske, Slovenije, Češke i Austrije, njih 50-ak, koji skaču s 4.000 metara (!) visine, u grupi ili pojedinačno… Neki od njih, točnije šest skakača, su slovenski reprezentativci u relativu, izvođenju grupnih figura. Skakači od proteklog  petka uljepšavaju nebo nad Medulinom gotovo cijeli dan od 10 do 21 sati, a potom odlaze na odmor u autokamp Medulin.

Ako vas pri pogledu na nebo napadne neodoljiva želja da osjetite slobodni pad od minute i pol te zatim spuštanje padobranom, jednostavno se prijavite na aerodromu i rezervirajte tandem instruktora. Jedan od njih je i Jugoslav Krivaja.

- Za padobranski tandem-skok ne treba liječnički pregled, u pola sata instruktor sve objasni, na zemlji i u avionu, upoznaje skakača s time što mora odraditi da pomogne instruktoru, mada većina sve to zaboravi kad dođe na vrata. Što se tiče straha, mogu reći da je jedno kad pogledate prema zemlji ako ste na visokoj zgradi pa se i uplašite, a drugo iz aviona jer je to druga slika. Ako žele "pobjeći", ne mogu jer su čvrsto vezani za instruktora i to mora ići van, šali se Krivaja.

Skok u tandemu snima se i kamerom, tako da je uspomena neprocjenjiva, kao i sam doživljaj. Što se tiče prizemljenja ono je nježnije, kaže Krivaja, nego kad idete niz stepenice, a u tandemu se prizemljuje na stražnjicu instruktora. Inače, brzina je 230 kilometara na sat, slobodan pad traje oko minutu i pol, a let padobranom pet minuta.

Maloljetnici moraju imati dozvolu roditelja, a najstarija gospođa s kojom je Krivaja skakao imala je 70 godina. Što se tiče tandem- skokova Krivaja kaže da su žene hrabrije jer od tandema koje je radio, kaže, 70 posto su bile žene…

Temperatura je na četiri tisuće metara, s koliko se iskače iz aviona, nula! Na tandem skokove dolaze većinom domaći, kaže Krivaja, ali i turisti kad vide reklame. (Tatjana GRBIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.

 


Podijeli: Facebook Twiter