Ako želite smršavjeti, jedite sporije

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Ako želite jesti manje, jednostavno usporite jer tako možete konzumirati manje kalorija a osjećaj sitosti trajat će duže, tvrde znanstvenici koji su rezultate svog istraživanja objavili u časopisu Akademije za prehranu u Chicagu. 

Oni su ispitivanje proveli na dvije skupine od po 30 ispitanika od kojih je jedna bila normalne tjelesne težine a druga pretila. Tijekom istraživanja njima bi bili posluženi obroci ali jednom bi im rekli da ih konzumiraju polako, u malim zalogajima i uz dugo žvakanje, a drugi put da to naprave kao da nemaju puno vremena za obrok.

Obroci nisu bili ograničeni količinom i ispitanici su mogli pojesti koliko su htjeli, odnosno mogli su uzimati "repete". Znanstvenici su utvrdili da su obje skupine jele manje količinski i manje u kalorijskoj vrijednosti kad su jele sporije. Skupina pretilih uzimala je do 57 kalorija manje a skupina normalne težine do 88 kalorija manje po obroku. Ispitanici su tvrdili da osjećaj sitosti nakon "sporog" obroka duže traje i da su bili u manjem iskušenju da nešto "prigrizu" sat vremena nakon obroka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter