Ako Vlada ne povuce harac, krece generalni štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovo ce prije svega biti gradanski prosvjedi, a ne sindikalni, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulic, najavljujuci prosvjede u Puli i Rijeci 12., odnosno 13. rujna. Naime, iako prosvjede organiziraju SIK, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), te Matica umirovljenika, na njih su pozvani svi gradani koji se ne slažu s politikom Vlade.

- Prosvjedi ce biti upereni protiv Vladinih mjera koje pogadaju radnike i umirovljenike. Rijec je o odlukama koje su nesocijalne, sramotne i u funkciji bogatih. Vlada je izgubila kompas i zapravo ne zna što želi. Mi želimo da se povuku odluke poput Zakona o kriznom porezu, da se lopovima oduzme ono što su pokrali u pretvorbi i privatizaciji, te da se konacno riješi pitanje mita i korupcije, tih temelja na kojima ova zemlja pociva. Ukoliko se naši zahtjevi ne ostvare, Hrvatska udruga sindikata, kojoj pripada i SIK, krenut ce u organizaciju generalnog štrajka, kazao je Bulic.

Osvrnuo se i na (ne)suradnju sindikata, istaknuvši da s drugim sindikatima odlicno suraduju, ali i da ocito neki ne shvacaju da je došlo vrijeme borbe za egzistenciju. Smatra da sindikatima ustvari upravljaju oni koji žive na proracunu, zbog cega po njemu drugi ne mogu organizirati ništa drugo doli igrokaz. Kazao je da je svejedno pokušao kontaktirati Slobodana Kapora, županijskog povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), no da se ne javlja na njegove pozive. Isto je pokušao i kod rijeckih sindikalista koji su mu rekli da bi se rado odazvali pozivu, ali ne mogu bez odobrenja središnjice SSSH-a, što za Bulica znaci da neki sindikati zabranjuju svojim clanovima da prosvjeduju.

Najavio je da ce na pulski prosvjed, koji ce se održati na tržnici, odnosno Narodnom trgu, stici i 8 autobusa iz istarskih gradova. Za prosvjed je štampano i 20 tisuca letaka koji se dijele gradanima. Bulic je na skup pozvao i politicare koji nece dozvoliti nikakve govore.

Neta Žikovic, predsjednica pulske podružnice SUH-a, kazala je da je nezadovoljstvo umirovljenika prešlo sve granice. Istaknula je da Vladinim mjerama nisu zakinuti samo oni kojima se s mirovina skida krizni porez, vec i oni s manjom mirovinom, jer im se nece povecavati mirovina. Najavila je i da ce SUH osim zahtjeva za ukidanjem haraca, tražiti da se izjednace novi i stari umirovljenici.

- Da su sindikati jedinstveni, sada nam se ne bi ovo dogadalo. Vlada je ostvarila svoj cilj, a to je - podijeli pa vladaj, što je zorno pokazao i posljednji primjer poljoprivrednika. Mi ne smijemo pasti tako nisko, zakljucila je.


Podijeli: Facebook Twiter