Ako vas nisu popisali, trk u centar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Terenski dio Popisa stanovništva, kucanstava i stanova, nakon cetiri tjedna provedbe, završava sutra, a prvi rezultati popisa i nova demografska slika Hrvatske trebali biti poznati do 30. lipnja ove godine. Popisno povjerenstvo Istarske županije objavilo je oglas kojim informira gradane da svi popisni centri zadnja tri dana popisa stanovništva (od 26. do 28. travnja) dežuraju od osam do 21 sat.

Medutim, jucer nije baš svugdje bilo tako. Po našim informacijama, u Porecu su, primjerice, radili po dosad uobicajenom dežurstvu, od devet sati ujutro, i to dvokratno. Ne znamo je li bilo još "neposlušnih". Nakon što smo o poreckom slucaju informirali popisno povjerenstvo u Županiji, kojem je to bio prvi glas, koordinatorica Mirijana Horvat kaže da ce nazvati porecki popisni centar i ponoviti im da trebaju dežurati od osam do 21 sat.

Inace, svi su popisni centri, kojih u Istri ima 43 (u svim opcinama i gradovima, s time da ih je u Puli tri), dobili obavijest o tome kako trebaju raditi ovih zadnjih dana popisivanja. Ako gradani tri puta zateknu obavijest popisivaca da je bio kod njih, ali ih nije našao kod kuce, iduci im je korak da odu u popisni centar ne bi li ispunili svoju gradansku dužnost. To se odnosi i na one koji idu na put ili iz bilo kojeg drugog razloga nece biti kod kuce da docekaju popisivaca.

Dovoljno je da jedan (punoljetni) clan obitelji ode u popisni centar i da podatke za cijelo kucanstvo. U slucaju da netko od ukucana naknadno posumnja da za njega nisu dani tocni podaci, može zatražiti uvid u svoju popisnicu. Prvo valja ispuniti zahtjev, a potom se nalazi s popisivacem i kontrolorom pa tada može i ispraviti svoje podatke.

Saznajemo da je u nekim manjim opcinama s manjim brojem kucanstava u popisnom krugu popis stanovništva prakticki završen. Najviše je gradana, što se Istre tice, dosad dolazilo u popisni centar na pulskom Forumu, što je i ocekivano s obzirom na velik broj stanovnika koji mu gravitiraju. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter