Ako Ukrajina ne plati do poned., ostaje bez plina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski izvoznik prirodnog plina Gazprom prekinut će isporuku plina Ukrajini ne plati li ona do ponedjeljka dug od gotovo dvije milijarde dolara, najavio je u četvrtak Gazpromov direktor Aleksej Miller.

Njegove su riječi signal da je Gazprom odustao od trećeg produljenja roka da bi se spor oko cijene riješio pregovorima i izbjegao prekid isporuke koji bi omeo i dostavu plina Europskoj uniji.

Spor oko cijene plina u središtu je rusko-ukrajinske krize koja je dovela do najgorih odnosa između Zapada i Rusije od hladnoga rata.

U nekoliko krugova pregovora pod pokroviteljstvom Europske komisije nije postignut nikakav dogovor. Kad su i zadnji razgovori došli u krizu, Gazprom je objavio da je 16. lipnja krajnji rok do kojega Ukrajina mora platiti dug za isporučeni plin.

- Ne plati li Ukrajina ništa, to će značiti da neće biti ni isporuke u Ukrajinu, rekao je Miller u izjavi za televiziju.

Moskva kaže da Ukrajina Gazpromu duguje više od četiri milijarde dolara. Gazprom isporučuje i plin EU-u, a polovina plinovoda ide kroz Ukrajinu.

Od 1. travnja Rusija je gotovo udvostručila cijenu plina za tisuću prostornih metara, s 268,5 na 485 dolara, a Ukrajina inzistira na tome da Moskva ostane pri cijeni dogovorenoj krajem prošle godine, pošto je tadašnji predsjednik Viktor Janukovič odbacio plan ukrajinskoga približavanja Europi i okrenuo se Rusiji. Prozapadni prosvjedi u međuvremenu su svrgnuli proruskoga predsjednika.

Moskva je ponudila smanjiti cijenu za stotinu dolara po tisuću prostornih metara, a cijena od 385 dolara bila bi u skladu s prosječnom cijenom ruskoga plina u Europi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter