Ako treba, ispred gola cemo parkirati double-decker!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hotel Rezydent. Hrvatski izbornik Slaven Bilic tražio je mir u baru osamljenog dijela luksuznog zdanja u samom središtu gradica na obalama Baltickoga mora. Samo konobar i hrvatski novinari. I utakmica karijere u mislima.

- Kako god završila utakmica sa Španjolcima mi cemo se svojim obiteljima vratiti ponosni, s uvjerenjem da smo odradili dobar posao. Samo... Osjecam da ova prica ipak nece završiti u ponedjeljak. Zapravo, siguran sam da ovo nece biti moja oproštajna utakmica - porucio je Bilic.

- Temelji li se vaš optimizam na pozitivnim dojmovima iz utakmica protiv Irske i Italije ili na uvjerenju da se Irska ne planira oprostiti od turnira s tri poraza?

- Irci nam mogu pomoci, zašto ne? Ponosna su nacija i ne žele se vratiti kuci bez ijednog boda. Ne tako davno pobijedili su ovu Italiju u prijateljskoj utakmici. Uostalom, Talijani više trebaju slušati naš rezultat nego mi njihov. Medutim, svoju vjeru ipak prvenstveno crpimo iz naše snage, forme i želje koja se ne može usporedivati sa suparnickom. U redu, Španjolci žele obraniti naslov, nije sporno da su motivirani, ali neusporedivo je to s voljom za uspjeh koju imaju moji igraci. Oni nas nece podcijeniti, ali mi cemo da bismo uspjeli morati biti ludaci, oni pozitivni ludaci.

- ...i odigrati najvecu utakmicu ikad?

- Upravo tako. Ta utakmica mora biti na tragu igara protiv Engleske u Zagrebu, Njemacke u Klagenfurtu i Turske u Istanbulu. Kako? Cilj je razbijati posjed lopte Španjolaca, koji su nervozni kad nemaju loptu. Morat cemo voditi racuna i o svojem posjedu, ako ni zbog cega drugog onda zato da damo priliku obrani da se odmori. Mi smo spremni i tjelesno i psihicki, jer sve što smo prošli od Istanbula samo nas je ojacalo. Naš plan je jasan, želimo što duže ostati ovdje, želimo otici u Ukrajinu. U to duboko vjerujemo, a uz malo srece mi to možemo i realizirati.

- Povijest kaže da protiv španjolskoga tika-taka nogometa prolazi jedino dekadencija. Kanite li, slikovito receno, parkirati autobus u šesnaesterac ili je to samo nužno zlo?

- Mi cemo to pokušati sprijeciti, ali Španjolci ce nas kroz svoj posjed lopte u jednom trenutku dovesti u situaciju da to bude autobus. I to ce onda biti autobus, cak i double decker. Medutim, bilo je momcadi koje su tako igrale i prošle. Medutim, sve te utakmice, ako gledamo Barcelonu, mogle su završiti 5:1 u korist katalonske momcadi. Chelsea je imao jako puno srece, trebat ce i nama. Morat cemo, što je moguce više, stajati visoko. Moramo biti brži, motoricniji od njih, prije krenuti, željeti. Mi zaboravljamo jednu stvar. Španjolci su u biti najbolja momcad kada nemaju loptu. Oni su Ircima od cetiri gola tri dali u trenucima kad nam se svima cinilo da su Irci bolji.

- Može li Hrvatska biti jedna od momcadi koja ce "oskrnaviti" tu španjolsku nepobjedivost?

- Nemojmo ih mistificirati. Stoji cinjenica da su oni najbolji na svijetu, tu nema price. Medutim, nisu oni Barcelona. Protiv njih se može. Pokazali su to Talijani prije nekoliko dana.

- Iz španjolskog tabora dolaze vijesti o izvjesnoj Xavijevoj ozljedi...?

- Nemaju drugog Xavija, bio bi to znacajan hendikep za njih kad ne bi igrao. Pretpostavljam da bi ga u tom slucaju mijenjao Javi Martinez iz Athletic Bilbaa. Napad? Ocekujem Torresa u sastavu, on im ipak osigurava dubinu. S Fabregasom mogu racunati bezgranican posjed lopte i lakši dolazak pred naš kazneni proctor, ali Torres je ipak golgeter.... Volio bih da ne igra, ali igrat ce sigurno. (Marko CVIJANOVIC; snimio Petar FABIJAN/NL

Vatreni trenirali u Gdanjsku

Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening u Gdanjsku, a glavna vijest je da je Nikica Jelavic bez ikakvih problema vježbao sat vremena na travnjaku PGE Arene. Jelavic je zbog temperature propustio posljednji trening u Warki, no danas je njegovo zdravstveno stanje bilo OK.

Trening u Gdanjsku bio je otvoren za javnost, no iz njega se nije moglo išcitati tko ce sutra istrcati protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka. Hrvatska ce najvjerojatnije igrati u formaciji 4-3-2-1.

Nakon odradenih vježbi igraci su se vec tradicionalno podijelili u dvije momcadi, a 'mladi' su pobijedili 'stare' 2:1. Golove za mlade zabili su Mandžukic i Perišic, a za 'stare' Jelavic. Zanimljivo, poražena momcad je tri puta uzdrmala okvir suparnickog gola (Modric, Kranjcar, Jelavic). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter