Ako treba, bazen cemo zatrpati i zasaditi ružicnjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ako treba, na mjestu bazena uz lugarnicu napravit cemo ružicnjak. Ipak, prema najavama resornog ministarstva, donosi se novi, još liberalniji zakon o legalizaciji, po kojem ce se moci legalizirati mnogo toga što dosad nije moglo, rekao je voditelj Uprave šuma Buzet Ivan Pentek, koji je reagirao na medijske najave o mogucem zatrpavanju bazena uz obnovljene objekte u vlasništvu Hrvatskih šuma, poput sporne kuce u šumi Ližnjemoro kod Valbandona.

- Danas u svakom selu postoje bazeni uz stare kuce i smatram da se bazen uz lugarnicu u Ližnjemoru može upisati u zemljišne knjige, što bi koštalo pet do deset tisuca kuna, rekao je Pentek.

Delegacija Hrvatskih šuma predvodena novim celnikom Ivanom Pavelicem i predstavnici Uprave šuma Buzet proteklog su se tjedna sastali u obnovljenoj lugarnici u Ližnjemoru gdje se razgovaralo o statusu tih objekata.

Oni su u Istri u Ližnjemoru, koje zapravo spada pod Grad Vodnjan, i u Kloštru kod Vrsara pretvoreni u luksuzne kuce s bazenima.

- Osim postupka kategorizacije tih objekata u Ministarstvu turizma, jer cemo ga iznajmljivati vec ove sezone, pokrenuli smo i postupak ucrtavanja bazena u Ližnjemoru u zemljišne knjige jer za to nema zapreke prema novom zakonu o legalizaciji, rekao je Pentek.

Iako je u medijima ovih dana navedena izjava novog celnika Hrvatskih šuma Ivana Pavelica da ce bazeni u Ližnjemoru i Kloštru biti zatrpani budu li sporni, Pentek istice da u Kloštru nije ništa sporno, dok za upisivanje bazena u Ližnjemoru u zemljišne knjige nema zapreke po novom zakonu. No, dodaje da ce poštovati odluku Uprave Hrvatskih šuma, pa makar ona nalagala zatrpavanje bazena.

Potonji je objekt, dodao je, nedavno obišla i gradevinska inspekcija. Službeni zakljucak nisu još dobili, kaže Pentek, no glavne su im zamjerke bile da se nije radilo o adaptaciji, kako je bilo evidentirano, nego o rekonstrukciji, pa arhitekt treba izdati novu dokumentaciju. Dodao je i da ga, buduci da objekt u Kloštru nije sporan, inspekcija nije posjetila.

Stara lugarnica u Ližnjemoru, koja potjece iz Austro-Ugarske, rekonstrukcijom koja je pocela 2006. pretvorena je u dvokatnicu s cetiri apartmana, konferencijskom dvoranom i pratecim sadržajima, a ispred nje je u ogradenom vrtu napravljen bazen s vrtnom kuhinjom. Dosad je u obnovu te kuce, za koju Pentek istice da nije vila nego lugarnica, uloženo 1,4 milijuna kuna.

- Lugarnice mogu imati razlicite sadržaje, a u Europi, pa i Hrvatskoj, ima mnogo luksuznijih lugarnica od ove u Ližnjemoru. Objekti poput ovog moraju biti u funkciji stvaranja prihoda, a o tome smo razgovarali i na sastanku s Upravom, gdje nije bilo ni rijeci prijekora.

Objekt je bio uredivan od 2006., ograda je prozirna i nitko nije ništa skrivao, služio nam je za sastanke i strucne skupove, zakljucio je Pentek, koji je aludirao na medijska izvješca da su kucu djelatnici Hrvatskih šuma koristili za privatne potrebe.


Podijeli: Facebook Twiter