Ako se sustav odvodnje ne izgradi voda će biti još skuplja

Dino Škopac
Dino Škopac

Vijećnicima i čelnicima lokalnih samouprava Labinštine u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice prezentirana je Studija izvedivosti sustava odvodnje otpadnih voda – Aglomeracije Labin – Raša – Rabac. Studiju su izradili Wyg savjetovanje, Flum-Ing d.o.o. i Promacon d.o.o. Opsežnom i sveobuhvatnom studijom predviđene su dvije aglomeracije za odvodnju na Labinštini i to aglomeracija Labin-Raša te Rabac, pojasnio je Josip Jozić ispred tvrtke Wyg savjetovanje. Predviđena je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Rapcu na rtu Sv. Andrija, kao i u Raši, pet kilometara udaljeno od naselja, na lokaciji koja je definirana kao pomorsko dobro.

Računaju na europske novce

Analizom postojećeg sustava zaključeno je da su crpne stanice u relativno dobrom stanju, dok su kod cjevovoda zamijećeni problemi nagiba, oštećenja, infiltracije i taloga te su dane preporuke za rekonstrukciju sustava. Planirana je i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Plomin luci te izgradnja hidro-energetskog postrojenja.

Ukupna investicija bila bi između 200 i 250 milijuna kuna s rokom dovršetka do kraja 2020. za aglomeraciju Labin-Raša te 2023. za aglomeraciju Rabac. Od ukupnog iznosa iz EU fondova trebalo bi se namaknuti 70 posto dokle bi jedinice lokalne samouprave na koje se aglomeracije odnose, Grad Labin i Općina Raša, trebale podmiriti četiri milijuna kuna. Dio troška snosili bi i krajnji korisnici, te je prema izračunima iz Studije sa sadašnjih 15,91 kunu po metru kubnom vode, cijena po puštanju sustava u funkciju iznosila 30,00 kuna po metru kubnom vode.

Može biti još puno skuplje

Voditelj Sektora zaštite voda Hrvatskih voda Stjepan Kamber pojasnio je da ukoliko se ne bi realizirao projekt, mjesečni računi bi bili još veći, jer će kad se prekorači rok Europske unije za prilagodbu sustava naplaćivati kazne za one koji nemaju adekvatan sustav.

- Tada biste bili primorani graditi sustav po znatno nepovoljnijim uvjetima jer više ne bi bila dostupna sredstva Europe. Cijena kubnog metra vode kretala bi se od 60 – 80 kuna, pojasnio je.

Prema najavama direktora labinskog Vodovoda, Dina Škopca, Labinština bi od 2018. godine trebala postati veliko gradilište  za realizaciju ovog, kako kaže "zelenog projekta" koji za cilj ima unaprjeđenje kvalitete života.

Ostali radovi na kanalizaciji

Što se ostalih radova tiče, u tijeku je izrada projekta za izmještanje crpne stanice Mimoza u Rapcu, izgradnja sustava otpadnih voda za naselje Vinež-Viškovići, rekonstrukcija sustava odvodnje otpadnih voda u Rudarskoj ulici u Rapcu te izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda u ulici Alda Negrija u Labinu.

Nadalje, radi se na izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda u sklopu održavanja kolnika državne ceste D66 u Pulskoj ulici u Labinu, kao i na instalaciji automatskog upravljanja centra uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Labin, vrijednosti 86 tisuća kuna, čiji se radovi uskoro nastavljaju. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter