Ako se situacija na granici ne riješi obrtnici izlaze na ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se jučer u Bruxellesu održao sastanak stručnjaka na kojem se raspravljalo o provedbi uredbe o sustavnoj kontroli na granicama i poteškoćama koje se pri tome pojavljuju, istarski obrtnici tijekom vikenda poduzeli su niz aktivnosti kako bi upozorili na neodrživo stanje koje će utjecati na njihovo poslovanje i hrvatsku turističku sezonu.

Prije "ulice" problem riješiti za stolom

Međutim, istarski obrtnici traže trajno rješenje, koje im više neće utjecati na poslovanje. Naime, Upravni odbor Obrtničke komore Istarske županije upoznao je Hrvatsku obrtničku komoru s problemom koji za istarske obrtnike predstavlja usporen prelazak granice.

"U slučaju trajne primjene strožeg režima osim ugostitelja i prijevoznika, kojima se zbog smanjene protočnosti smanjuje promet, velike smetnje i smanjenje obima posla osjećat će i sve druge djelatnosti. Stoga pozivamo da se što hitnije iznađe trajno rješenje za brz i nesmetan prijelaz osoba i roba preko granice kako ne bi došlo do podbačaja turističke sezone od koje svi obrtnici mnogo očekuju", istaknuto je iz Obrtničke komore Istarske županije.

- Upoznao sam Upravni odbor HOK-a s našim stajalištima, koja su prihvaćena i proslijeđena resornom ministarstvu. Poduzeli smo sve aktivnosti da se problem riješi, a nadležne upozorili da ukoliko se situacija ne promijeni predstoji krajnji korak, a to je izlazak na ulice. Međutim, jasno je da se problem treba riješiti za stolom jer ne želimo širiti negativnu kampanju o našem kraju. Nama ne treba populizam već promptno rješenje, a ne odgađanje odluke, poručio je potpredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca.

Cernecca ističe da ukoliko se situacija na granici ne promijeni slijede prosvjedi, pogotovo što uskoro slijedi sastanak s kolegama iz Slovenije na temu kako reagirati.

- Ono što je bilo u petak i subotu nije bila kontrola nego "barijera". Ovo je četvrti udar na hrvatski turizam. Prvi je bilo povećanje PDV-a u ugostiteljstvu, drugi poskupljenje cestarina, treći manjak radne snage, a četvrti ovo na granicama. Također, prevaren je i narod jer glasao je za Europu bez granica i slobodno kretanje. I dok se Europa i dalje slobodno kreće mi to ne možemo. Pitanje je da li je ovo kontrola europskih granica ili udar na hrvatski turizam jer na ovaj su način Španjolska i Italija favorizirane, nemamo svi iste uvjete. Cijela je Istra blizu granice, mnogi gosti ovamo dolaze na jedan dan, primjerice, u restorane na razne proslave. Uz ovakav način kontrole na granici to sigurno neće činiti i to će biti velik udarac na naše ugostitelje, zaključio je potpredsjednik OK Istarske županije. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter