Ako se Plomin 1 ugasi morat ćemo uvoziti više električne energije

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kršana zabrinutost načelnika i nazočnih vijećnika izazvala je surova realnost koja se mogla iščitati iz izvješća o ostvarenju proračuna za prvih šest mjeseci tekuće godine. U prvoj polovici godine u Općini Kršan ostvareno je 14,3 milijuna kuna prihoda ili samo 30 posto godišnjeg plana, a u isto vrijeme izdaci su iznosili 16,8 milijuna što je rezultiralo manjkom u proračunu od 2,5 milijuna kuna.

Za veliki dio manjka "odgovorna" je obustava rada Termoelektrane Plomin 2. koja je bila planirana zbog redovnog remonta koji je, doduše, ipak potrajao malo duže od planiranog. Veći je problem izazvao totalno neplanirani kvar uslijed požara na TE Plomin 1.

Smanjenje emisija

- Naknada za korištenje prostora, koje koriste proizvodna postrojenja za proizvodnju električne energije, u šest mjeseci ostvarena je u visini 50 posto i to je sve što možemo očekivati u ovoj godini, jer u zadnja tri mjeseca nije bilo proizvodnje, a time ni novih ulaza, ustvrdio je načelnik Valdi Runko.

Međutim, kako stvari sada stoje, lako bi se moglo dogoditi da bi se Općina uskoro mogla "oprostiti" od prihoda koje dobiva od HEP-a.

U sklopu ovogodišnjeg remonta TE Plomin 2, koji je započeo 15. svibnja, obavljeni su do sada najopsežniji zahvati na modernizaciji postrojenja i uvođenju novih sustava zaštite okoliša u povijesti elektrane, od njenog puštanja u rad 2000. godine. Prije svega riječ je o velikoj investiciji u DeNOx postrojenje kojom se u elektranu ugrađuju trenutno najbolje raspoložive tehnike na polju zaštite okoliša, kažu nam iz HEP-a, a koje će prema njihovim riječima rezultirati smanjenjem emisija dušikovih oksida u skladu s najnovijim europskim propisima o ograničenju emisija u zrak.

Tijekom remonta izvedene su i zamjene rotora niskotlačne turbine te statorskog namota na generatoru, čime je povećana efikasnost turbine. Osim navedenog, provedene su revizije na svim dijelovima postrojenja kako bi elektrana radila što efikasnije i pouzdanije u idućem razdoblju.

Elektrana, odnosno drugi blok TE Plomin je sada u punom pogonu, a sve planirane aktivnosti su dovršene, osim puštanja DeNOx postrojenja u pokusni rad, koje se predviđa do kraja studenoga ove godine. Vrijednost svih radova tijekom remonta TE Plomin 2 iznosila je više od 220 milijuna kuna.

Što se tiče manje uplaćenog novca u općinske blagajne, koje smo prigodno nazvali "ekološkom rentom" iz HEP-a naglašavaju da

TE Plomin, odnosno HEP Proizvodnja d.o.o., ne uplaćuju ekološku rentu nego naknadu za korištenje prostora koje koriste proizvodna postrojenja za proizvodnju električne energije. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter