Ako se ne ponište nezakonite odluke, ide referendum

Građanska inicijativa protiv kompostane (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Građanska inicijativa protiv kompostane (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Građanska inicijativa "Pravo na čisti grad" peticijom je prikupila 768 potpisa protiv izgradnje fermentacijske kompostane za proizvodnju organskog humusnog gnojiva u Maloj Hubi, više od 10 posto biračkog tijela buzetskog područja koliko je potrebno kako bi se preispitale odluke Gradskog vijeća vezane uz potencijalnu investiciju kompostane. Smatra da su te odluke nezakonite te insistira da ih vijećnici ponište na sjednici sazvanoj danas (četvrtak) u 19 sati, tek u suprotnom podržava raspisivanje referenduma. Referendum, kažu u Građanskoj inicijativi, ništa neće riješiti jer bez obzira na ishod, potrošit će se novac, a ostat će nezadovoljni građani.

Lokalna vlast uz bok investitoru

- Istarski župan Valter Flego je govoreći o referendumu o Plominu C izjavio "kako zaštita zdravlja mora biti iznad strateških investicija i bilo kakvih državnih odluka". Možemo povući paralelu između potencijalne investicije komercijalne kompostane u Maloj Hubi i Plomina C, s jednom razlikom, a to je da u slučaju Plomina C, jedinice lokalne samouprave nastupaju uz bok svojim građanima pod parolom" svi mi udišemo isti zrak", a protiv državnih institucija i Vlade, dok u našem slučaju lokalna vlast staje uz bok investitoru štiteći njegove interese, istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ksenija Sirotić.

Novinarima je pročitala i poduže pismo pristiglo na njenu adresu. Pošiljatelj, koji je u slučaju kompostane, kako navodi, u sukobu interesa i zato je anoniman, reagira na izjave investitora i njegovo svjesno umanjivanje utjecaja kompostane na okoliš te kaže da se Buzet planira kao regionalni centar za preradu pilećeg izmeta čitave Istre (Puris) i južnog dijela Slovenije (Pivk sa farmama u okolici).

Ne ići ispod standarda Plomina C

- Izgradnjom kompostane Buzet bi postao deponij dreka cjele jedne regije. Želimo vjerovati da gradonačelnik Siniša Žulić i župan Valter Flego neće ići ispod standarda koji su postavljeni za referendum o Plominu, istaknuo je Damir Kajin.

Jasmina Flego naglasila je da su pokrenuli građansku inicijativu vođeni isključivo osobnom odgovornošću prema zajednici i prostoru na kojem žive te da ih ne interesira stranačka pripadnost, ideologije i stranačka odmjeravanja snaga unutar Gradskog vijeća već transparentnost i legitimnost u radu. - Odluke o odabiru projekata postale su privilegija političkih elita upitne motivacije, zaključila je Flego.

- Kompostana nije tako bezazlena kao što nam se želi prikazati. Ukoliko dođe do referenduma, pozivamo građane da izađu i glasaju prema svojoj savjesti, poručio je Ivica Totman. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter