Ako se dogodi tekst, to je 90 posto skladbe

Aleksandar Stojković St: Bitno je doziranje. Presviravanje je gore od toga da ne znaš svirati
Aleksandar Stojković St: Bitno je doziranje. Presviravanje je gore od toga da ne znaš svirati

Kako na licu mjesta tehničkom podrškom računala, tekstom i glasom skladbu kreira jedan od najvećih suvremenih rock pjesnika u cijeloj regiji, frontmen grupe Goribor Aleksandar Stojković St - otvarajući postupno kanal po kanal, sloj po sloj, od ritam sekcije i bazične gitare do bas gitare, druge gitare, trube i toplog, harmoničnog klavira - mogli su vidjeti i poslušati posjetitelji sajamskog programa "Pop poet" u Crvenom salonu, naslovljenog "Glazba i poezija: sviraju li tekstovi i na papiru".

Razigrani voditeljski tandem Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke vrlo je brzo autoru prepustio prezentaciju lijepe, još ne objavljene pjesme "Kako se osećaš" ("Previše dana u nedelji, premalo u godini, dok trepneš stigne proleće, čim se oznojiš već jesen je, padne sneg, za ovaj krug gotovo je… kažu, kažu najbitnije je kako se osećaš…").

Autor je tijekom prezentacije na pravim mjestima ukazivao i na potrebu izbjegavanja dosadnog ponavljanja odnosno podizanja dinamičnosti pjesme, a za cijelo je vrijeme strip duet Beli sladoled (Miha Perne i Leon Zuodar) spontano iscrtao vizualni doživljaj pjesme. Stojković je potom iznio svoje stavove o suodnosu teksta i glazbe.

- Prvo se kreće od teksta. Ako se desi tekst na papiru, to je već 90 posto rješenja, kazao je. Rijetko mu se prvo dogodila muzika pa na nju tekst, a i u tim slučajevima prelistavao je i čitao svoje tekstove i tražio onaj koji bi "legao" na tu glazbu.

- Bitno je doziranje, da u pisanju nema previše riječi, a u glazbi previše nota. Presviravanje je gore od toga da ne znaš svirati, istaknuo je frontmen Goribora.

Na pitanje voditelja je li danas zbog tehnologije lakše biti glazbenik, St je odgovorio da danas svatko može snimati. "Dobili smo kvantitetu, ali u kvaliteti je isti postotak kao i prije 30 ili  40 godina. Mislim da je tako u svim sferama. Ljudski je faktor presudan, kazao je Stojković i potvrdio da Goribor rade na novom albumu. Nakon Bora, Beograda i Londona, on sada živi u Puli, a na pitanje zašto baš Pula, rekao je: "To je tajna".

- Pri samom pisanju mora postojati neki ritam. Ako nema protočnosti kad se ponovno čita, nešto nije u redu. Ako je tekst dinamičan i agresivan, traži se laganija podloga, rekao je, a govoreći o nadahnuću, kazao je: "Kod muzike postoji racionalni dio, izmijenjaju se instrumenti u danom trenutku, no u pisanju je stvar hvatanja trenutka". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter