Ako se banke korektno ne ponašaju - mijenjamo zakon!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska je oporba danas izrazila bojazan da će banke i nakon izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju moći manipulirati najvišim dopuštenim kamatnim stopama, no ministar financija Slavko Linić na to je uzvratio da će se zakon mijenjati, ako se banke ne budu ponašale korektno.

"Banke se mogu ili korektno ponašati, ili ćemo mijenjati zakone, ako treba i pet puta godišnje", kazao je Linić. 

Riječ je o zakonu koji bi trebao ograničiti samovolju banaka pri određivanju kamatnih stopa, uvođenjem fiksnih marži i jasnih parametara za izračun kamatnih stopa na stambene i potrošačke kredite te onemogućiti banke da jednostrano ukidaju dopuštena prekoračenja po tekućem računu.

Vlada predlaže i maksimalnu dopuštenu kamatnu stopu, koja na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama (euro, kuna, franak) uvećane za jednu trećinu, dok na ostale potrošačke kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope uvećane za jednu polovinu.

Linić je izračunao da bi time najviša kamata na stambene kredite bila oko pet posto, a na potrošačke nešto manje od 10 posto. Podsjetio je da se u izradu zakona krenulo još u ožujku, a da je rasprava dugo trajala jer je Vlada pokušala približiti interese građana i banaka i naći najkvalitetnija rješenja.

Martina Dalić (HDZ) upozorila je da su zemlje koje su uvele ograničenja maksimalne kamatne stope vezale uz nezavisne faktore, na koje banke ne mogu utjecati. "Ta ograničenja nikako nisu definirana na način da banke same upravljaju visinom te maksimalne stope", rekla je Dalić.

Linić HDZ-u: Osam godina ste uništavali Hrvatsku  

Slučaj "lex Perković" zasjenio je i današnju saborsku raspravu o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi trebao zaštititi građane od samovolje banaka u utvrđivanju kamatnih stopa.

- Hrvatska je proteklih godina plaćala 1,5 do 2 postotna boda veću kamatu jer nije bila članica EU-a. Ne mislite li da je "lex Perković" nanio dugoročne štete poduzetnicima i građanima, šaljući poruku pravne nesigurnosti? Možemo donositi ovakve zakone koliko hoćemo, kad radimo ovakve bedastoće, rekao je HDZ-ov Ivan Šuker.

- Ja sam ministar financija i ne dam se baš lako uvući u takve rasprave. Ako mislite da pitanje pravne stečevine ima utjecaja na život građana i rejting Hrvatske, onda obmanjujete građane, uzvratio mu je ministar financija Slavko Linić.

- To nema nikakvog utjecaja na život građana. "Švicarac" nema veze s odnosom Hrvatske i EU-a. Vlada pokušava riješiti situaciju u gospodarstvu nizom mjera i zakona i osposobiti gospodarstvo, koje nije uništila svjetska ni europska kriza, ni "lex Perković", nego neodgovorne politike u Hrvatskoj, ustvrdio je Linić.

HDZ-ovce je optužio da su osam godina uništavali Hrvatsku, a da nisu proveli ni jednu reformu.

- Neću govoriti o vašoj pojedinačnoj pljački. Godine 2011. ostavili ste nam 15,5 milijardi minusa i niste imali rasta. Vi želite vratiti čistu prošlost, a mi smo ti koji pokušavaju riješiti probleme, rekao je Linić poručivši HDZ-ovcima da će, ako žele razgovarati o prošlosti, "uložiti puno energije da bi građanima objasnio što su oni radili osam godina".

Napetost u sabornici nakratko je razbila Martina Dalić, koja je obraćanje u ime Kluba HDZ-a iskoristila da bi Liniću, uz poljubac, čestitala rođendan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter