Ako platiš u roku od 3 dana, kazna upola niža

Kazna za krivo parkiranje upola jeftinija ako se plati u roku od tri dana (N. LAZAREVIĆ/Arhiva)
Kazna za krivo parkiranje upola jeftinija ako se plati u roku od tri dana (N. LAZAREVIĆ/Arhiva)

Zajedno s vladinom odlukom, odnosno nadležnog ministarstva, plaćanje prepolovljene kazne policiji na licu mjesta nakon utvrđenog prometnog prekršaja uveli su i pulski prometni redari, odnosno Odsjek za promet pri Upravnom odjelu za komunalni sustav i imovinu.

Za sada, kaže pročelnik Damir Prhat, su takvu mogućnost plaćanja kazni omogućili prometni redari, dok se analizira da li se na identičan način ovakva odluka može primijeniti za mandatne kazne komunalnih redara.

- Za razliku od policije koja može naplatiti kaznu na licu mjesta mi smo vlasnicima vozila dali mogućnost da plate pola kazne u roku od tri dana jer se naši prometni redari najčešće ne susreću s vlasnicima vozila.

Usto smo omogućili tri dana za plaćanje 50 posto kazne jer vlasnik vozila može kaznu dobiti za vikend ili praznikom, a platiti je u ponedjeljak. Isto tako, svi koji kaznu plate u roku od trećeg do osmog dana, plaćenom kaznom smatra se uplata dvije trećine iznosa i to je prema Zakonu o prekršajima, pojašnjava Vladimir Brmbolić, voditelj Odsjeka za promet u Gradu Puli.

Kazne koje pulski prometni redari za nepropisno parkiranje ostavljaju vlasnicima vozila ispod brisača kreću se od 300 kuna za nepropisno parkiranje na nogostupu, pješačkom prijelazu, ulazima, itd…do 500 kuna za nepropisno parkiranje kod prometnog znaka zabrane, te 700 kuna za nepropisno parkiranje na mjestima za invalidne osobe. Sve se te kazne mogu prepoloviti ukoliko se odmah plate, a na "kažnjenom" vlasniku vozila je odluka hoće li to učiniti.

Ovakvu odluku posebno je dobro imati na umu kada se zna da se tijekom ljetne sezone pooštrava kontrola nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila u najužem središtu grada. Ionako zagušen pulski promet takvim zaustavljanjem i parkiranjem dodatno se usporava i smanjuje protočnost. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter