Ako odvajamo otpad, neka i cijena odvoza bude niža!

Radnici Herculanee odvoze odvojeno prikupljeni otpad (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)
Radnici Herculanee odvoze odvojeno prikupljeni otpad (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

Dok neki nemaju zamjerki na novi sustav prikupljanja otpada koji je krenuo u pojedinim pulskim četvrtima, drugi, pak, smatraju da je odvajanje otpada u Puli još u povojima i da će trebati proći dugi niz godina da građani o odvajanju otpada prestanu razmišljati kao nametnutoj obavezi, već kao načinu života. Iako je Zakon o održivom gospodarenju otpadom na snagu stupio još 2013. godine, velik dio Pule još uvijek nije pokriven potrebnom komunalnom infrastrukturom za odvojeno prikupljanje, pa velik broj građana i dalje sve baca u jednu kantu, a takav nerazvrstan otpad i dalje završava na odlagalištu.

Zašto odvajati ako poskupe odvoz?

Usluga prikupljanja i odvoza komunalnog otpada po novom zakonskom okviru počiva upravo na principu "plati koliko si proizveo" na što mnogi smatraju da je mnogo pravednije od plaćanja po kvadraturi stambene površine. Prije mjesec dana mještani Velog Vrha dobili su plastične vrećice za odvojeno prikupljanje otpada. Posjetili smo tu četvrt u namjeri da iz prve ruke doznamo kako su zadovoljni  i što im eventualno smeta.

Umirovljenici Lina i Jože Turnšek zasad nemaju nikakvih primjedbi. Kažu nam da su i ranije odvajali otpad, a imaju i malu improviziranu kompostanu. Sviđa im se ideja da plaćaju onoliko koliko su proizveli, no ako cijena odvoza bude rasla, više neće odvajati.

- Zašto bi odvajali i gubili vrijeme ako će nam dignuti cijenu odvoza. Trebalo bi biti upravo suprotno. Ako odvajaš, neka te i nagrade, a to je moguće nižom cijenom. Inače, što se tiče ovog modela od vrata od vrata, mi smo se preporodili i u vrećice odvajamo već mjesec dana. Herculanea nam vrećice dostavi u dvorište i posebno odvajamo papir, staklo i plastiku. Zasad nam nije falilo, no ako ne bude dovoljno vrećica, možemo nazvati Herculaneu i oni će ih dostaviti. Nemamo prigovora, sve se redovito prazni i odvozi i stvarno smo zadovoljni, vele nam Lina i Jože koji potvrđuju da im se cijena odvoza nije mijenjala od kada je u kvartu krenuo novi sustav prikupljanja otpada.

- Živjela sam u Njemačkoj godinama i tamo je recikliranje prisutno već valjda 30 godina. Nije to proces koji se može dogoditi preko noći, no drago mi je da je i ovdje krenulo. Zadovoljna sam ovim načinom prikupljanja jer smeće se redovito odvozi. Jedinu zamjerku imam na broj podijeljenih vrećica. To što dobijemo, trebalo bi nam biti dovoljno za tri mjeseca, no nama ne traje ni mjesec dana. Sve ostalo je super, cijena je ostala ista i nadam se da neće rasti, rekla nam je Mirjana Kevrić s Velog Vrha.

Neki, pak, susjedi negoduju zbog pobacanih vrećica na ulici koje razvlače mačke i kamioni koji tamo prolaze.

- Puno bi bilo bolje da su nam dali kante za odvojeno prikupljanje. Upravo nam dolaze turisti i već sada znamo da nam neće biti dovoljno vrećica. Također, gosti sigurno neće razdvajati svoj otpad u tri različite vrećice, pa ćemo to iza njih morati činiti mi, kaže Ružica s Velog Vrha.

Zadovoljni novim sustavom su i na Novoj Verudi, a jedina primjedba ide na rijetki odvoz stakla. Goran Boljun nam kaže da sve štima, smatrajući da građane koji odvajaju otpad, treba motivirati kroz nižu cijenu.

- Ako već odvajate i tako komunalcima u jednu ruku činite uslugu, a oni taj otpad dalje plasiraju i prodaju, onda bi bilo pošteno da se i građani na neki način nagrade u cijelom tom procesu. Osobno nemam nekih zamjeri jer sve se uredno odvozi u planirano vrijeme, no pitanje je kako će u vrećice odvajati oni u malim stanovima bez dvorišta. Mi smo u kući i snalazimo se, no za one u skučenim prostorima, ovakav model mogao bi biti problem. Zadovoljni smo, no usluga je skupa, zaključio je Goran Boljun. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter