Ako nije bilo zloporaba, zašto je smijenjen Mišević?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na terasi hotela Jadran u Rijeci predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je danas da u aferi s pribavljanjem kontakata čelnika SOA-e želi doći do prave istine, do najsitnijeg detalja. 

– U nekim situacijama saborski odbor ne može do potpune istine. Saborsko povjerenstvo ima veću institucionalnu moć jer ima pravo saslušanja. Inzistirat ćemo na osnivanju povjerenstva. Odbili su tu inicijativu što sam očekivao jer je intencija skrivanje istine, izjavio je Karamarko.

Novinare je zanimalo zbog čega on nije dao ostavku, s obzirom da je traži od aktualnog ministra unutarnjih poslova, zbog niza atentata u Zagrebu.

– To su fantastične tvrdnje. Svijetom se događaju atentati i to je neusporedivo sa zlouporabom službe, odnosno policijskog USKOK-a. Izlistavaju se čelni ljudi koji su sudjelovali u međunarodnim operacijama. Možete li pretpostaviti koga su sve izlistali izlistavajući nezakonito kontakte Josipa Buljevića. Da bi opravdali nezakonite radnje, Buljevića proglašavaju kriminalcem. To je nevjerojatno. Bili smo svjedoci jedne sramne press konferencije na Pantovčaku, ocijenio je Karamarko. 

Na opasku da ga SDP-ovci optužuju da je vrh HDZ-a imao uvid u izvješća, Karamarko je poručio da oni sada mogu raditi što god hoće. 

– Njima je dokazano da su zloupotrebljavali, odnosno bit će dokazano i mi to predmnijevamo. Član sam Odbora za nacionalnu sigurnost i imam na uvid neke dokumente. Navikli smo da pričaju što hoće i to nama ništa ne znači. Zar je logično da se smjenjuje istoga dana čelnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, čovjeka koji je otkrio zlouporabu. Oni su zaključili da nije bilo zloporaba, pa zašto su ga smijenili? Ako je bilo zloporaba, trebao je biti pohvaljen, a ne smijenjen. Bojim se da će na Miševića navaliti da je konstruirao izvješće. Iza brda valjaju se stvari koje će vrlo brzo biti otkrivene. Bolje im je da se brzo spremaju za ostavke, da lagano pripremaju javnost da su neke ostavke nužne, a ne da idu braniti ono što je nezakonito. To stvara jako ružnu sliku o ovoj vlasti. Žao mi je i razočaran sam da je predsjednik Ivo Josipović na onakav način pristao braniti laž. Ako ministar Ostojić nije znao što se događa, morao bi dati ostavku. Ako je znao, onda je u pitanju i ostavka premijera Zorana Milanovića, zaključio je Karamarko. (D. CUPAĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter