Ako nema placa, ne pomažu jamstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabor je jucer usvojio Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu za stambene zajmove, po kojemu ce država ubuduce kupnju novih stanova pomagati placanjem polovice rate u iduce cetiri godine za zajmove s efektivnom kamatnom stopom do 4,95 posto. Predvidena su i državna jamstva tako da ce, ako kupac do kraja ove godine ostane bez posla, država najdulje godinu dana placati kamate na njegov stambeni zajam.

Nepovratnu državnu potporu mogli bi dobiti kupci novih stanova te kupci stanova cijena kojih nije viša od 1.900 eura po cetvornom metru s PDV-om. Potpora bi se odnosila na zajmove do najviše sto tisuca eura (zajam može biti i veci, ali se na svotu iznad sto tisuca eura nece moci dobiti potpora) te za zajam za koji rok otplate nije kraci od 20 godina.

Takve poticajne mjere istarski agenti za nekretnine uglavnom smatraju nestimulativnim i promašenim.  Uvjereni su da Vlada okrece pilu naopako i da treba uvesti konkretne mjere za zapošljavanje, osiguravanje radnih mjesta i zaustavljanje podivljalih kamata.

Kontaktirajuci nekoliko istarskih agencija provjerili smo zvone li im cešce telefoni nakon optimisticnih Vladinih izjava da ce se novim modelom potaknuti interes za kupnju stanova.

- Nismo primili niti jedan poziv, niti smo to ocekivali jer je od pocetka bilo jasno da se radi o još jednoj mjeri koja nece zaživjeti... Takve su mjere smiješne jer kako da mladi u Istri uopce konkuriraju za takve stanove kada ih velika vecina nema siguran posao ili uopce nemaju posao. Ljude prvo treba zaposliti i dati im placu s kojom ce moci konkurirati za kreditna sredstva, veli vlasnik pulske agencije za nekretnine. Dodaje da se unazad godinu dana ipak osjeca da ide malo nabolje, ali i dalje u tri mjeseca uspiju prodati jedva dva stana.

- Mjere definitivno nisu pogodene jer se njima ne rješavaju osnovni problemi, a to su (ne)sigurnost zaposlenja, ali i smanjenje nesigurnosti kod banaka, koje nemilice dižu kamate i diktiraju sve strože kreditne uvjete, komentirala je agentica iz Rovinja.

Sugovornica iz porecke agencije tvrdi da je Vlada paralelno s novim modelom trebala s bankama dogovoriti snižavanje kamata jer nitko ne želi riskirati kupnju stana na kredit jer nema apsolutno nikakvu garanciju da ce dogovorena kamata opstati.

Ipak, naša sugovornica iz druge agencije u Porecu smatra da ovakvi poticaju dokazuju da se nešto želi i pokušava promijeniti. Naglašava da su nekretnine specificne i da treba proci odredeno vrijeme da bi se mjere odrazile i u praksi.

Prema posljednjim podacima specijaliziranog portala za nekretnine Crozilla, cijene nekretnina i dalje stagniraju, dok su na godišnjoj razini cijene stanova pale za 3,8 posto. U Puli je kvadrat stana prošlog mjeseca koštao prosvjecno 1.392 eura.


Podijeli: Facebook Twiter