"Ako ne proizvedete emocije, niste napravili ništa"

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

"Imena višnje", film koji večeras otvara filmski festival u Areni, svjetsku je premijeru imao je prije mjesec dana na festivalu u Moskvi, a njegov redatelj Branko Schmidt u subotu je nakon jutarnje press projekcije kazao novinarima u Circolu da su reakcije ruske publike bile vrlo pozitivne, tople i da takve očekuje i u Puli.

- Ako ne proizvedete emocije, niste napravili ništa, a ovaj film u svojoj završnici ima ogromnu emociju, naglasio je redatelj, rekavši da je do njegove suradnje sa scenaristom i književnikom Josipom Mlakićem došlo iznenada. "Bio sam baš potresen kad sam pročitao njegov scenarij", dodao je. Autor scenarija Josip Mlakić rekao je da još nije pogledao film i da se veseli što će ga pogledati zajedno s publikom u Areni.

- Pisac uvijek pokušava stvarnost preseliti u paralelnu stvarnost, i to ono što se nas tiče. U tom smislu i ova priča, kao i svaka priča, ima autobiografskih elemenata, rekao je Mlakić, najavivši da će ovaj scenarij činiti prvi dio njegovog budućeg dvodijelnog romana, koji će u paketu sadržavati i zbirku poezije.

- Dosta sam filmova radio, ali odmah zaboravim ulogu, kao da nisam snimao. Nikad nisam razmišljao o ulozi, kazao je Ivo Gregurević, koji u ovom filmu, uz Nadu Đurevsku, nosi glavnu ulogu. Laureat ovogodišnje nagrade "Fabijan Šovagović" dodao je da u filmu starica ima Alzheimerovu bolest i njen je lik bilo zahtjevno igrati, a još više njenom mužu koji ništa ne zna o toj bolesti.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih snimatelja Dragan Ruljančić kazao je da su sve scene u jednom kadru te da je kamera kao voajer samo pratila glumce, dok je montažer Hrvoje Mršić kratko rekao: "Ovi glumci igraju tako s licem, da je bio užitak raditi na ovom filmu".

Pojašnjavajući naizgled konfuzan naziv filma, redatelj Schmidt rekao je da "višnje volimo, prolaze mimo nas, žive za nas, a shvatimo da ih volimo tek kad ih više nema; tako je i s ljudima", dok je scenarist Mlakić kazao da je riječ o parafrazi iz završnice romana Umberta Eca "Ime ruže".

Produkciju potpisuje Hrvatska radio televizija, a rukovoditeljica HRT-ovih "Produkcijskih odjela" Jasmina Božinovska Živalj izrazila je zadovoljstvo što je cijela filmska ekipa s HRT-a. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter