Ako muž i žena nemaju djecu, oni nisu obitelj

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Bračni parovi koji nemaju djecu više se neće smatrati kao obitelj. Tako predviđa prijedlog Obiteljskog zakona upućen u javnu raspravu. Definicija obitelji po tom prijedlogu glasi: "U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive."

Također, kao obitelj, prema navedenom prijedlogu, neće se smatrati niti istospolne zajednice koje odgajaju dijete. Zakonu o životnom partnerstvu, podsjetio, predvidio je da istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima pravo "partnersku skrb", koja je bila skoro pa izjednačena s roditeljskom skrbi, ali prijedlogom novog Obiteljskog zakona takvim zajednicama oduzeto je pravo da se pred državom nazivaju obitelji.

Obitelji se, prema novom prijedlogu, ne mogu zvati niti bračni parovi koji su dijete udomili.

Novi zakon donosi i promjene kad je u pitanju razvod. Bračni parovi, roditelji maloljetne djece, razvod će pokretati direktno na sudu, a ne više u centrima za socijalnu skrb. Oni neće morati na savjetovanje, nego će se u potpunosti oslanjati na odvjetnike.

Sudeći prema svemu navedenom, u pitanju je iznimno konzervativan zakon, a aktualna ministrica Nada Murganić prijedlog zakona komentirat će u idućih nekoliko dana. (P. N.)   


Podijeli: Facebook Twiter