Ako mještani budu za, Vlada će podržati projekt u uvali Blaz

Mlinifest: Makinjanje po starinski (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mlinifest: Makinjanje po starinski (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ministar turizma Gari Cappelli, kandidatkinja HDZ-a za istarsku županicu Monika Udovičić i Aleksa Vale, nositelj liste HDZ-a i kandidat za načelnika Barbana, održali su danas konferenciju za novine u biseru barbanske rivijere - uvali Blaz.

Mjesto nije izabrano slučajno, naime, Vale je osmislio projekt gradnje turističkog kampa i manje komunalne lučice za mještane  baš na području uvale Blaz.

- S jedne strane želimo staviti u funkciju neaktivnu državnu imovinu, a s druge strane namjera je povećati prihode Općine Barban sa sadašnjih osam, na 11 milijuna kuna. To povećanje općinskog proračuna od tri milijuna kuna na godišnjoj razini omogućilo bi da se Općina Barban razvija u pravom i punom smislu riječi. Procijenjena vrijednost ove investicije između sedam i osam milijuna eura, kazao je Vale.

Ministar Cappelli nije krio oduševljenje gotovo netaknutom prirodom Blaza, a ideju svog kolege, pretendenta na funkciju načelnika Barbana je pohvalio i spreman ju je podržati.

- Ovakvo nešto je Barbanu potrebno da bi postao sadržajna destinacija. Ovo je sjajna ideja i njome bi se doista moglo učiniti puno za razvoj Barbana, a time i čitave istočne obale Istre koja je, nažalost, velikim dijelom nerazvijena. Izgradnja jednog suvremenog, ekološki prihvatljivog kampa, uređenje vezova za domicilno stanovništvo, pa i privez za koju jahtu, značila bi dodatne prihode, dodatna radna mjesta, bolje uvijete za život mještana. Ukoliko i žitelji Barbanštine stanu iza ovoga projekta siguran sam da će moje ministarstvo i vlada pomoći pri realizaciji. To bi mogao biti jedan od strateških projekta ove Vlade, poručio je Cappelli.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, ministar je pohvalio sjajnu investiciju Valamara u Rapcu, ali je izrazio nadu da će napore naših turističkih tvrtki koje ulažu ogroman novac u podizanje kategorije i kvalitete smještaja, slijediti i lokalne zajednice.

- Takva ulaganja mora pratiti i razvoj cjelokupne destinacije. Primjerice, Rabac nema plaža, nema dovoljno kvalitetne gastronomske ponude, ekskluzivnih dućana…Neravnomjeran razvoj je vrlo opasan. Što se tiče očekivanja za ovu turističku sezonu, prvi rezultati su dobri i pokazuju da ćemo ostvariti rast prihoda od nekih osam do deset posto, kaže ministar Cappelli, kojem smo upitali i kada možemo očekivati raspisivanje natječaja za Brijune.

- Kao što znate, Brijuni kao nacionalni park spadaju pod nadležnost Ministarstva zaštite okoliša. Sastanak je već bio zakazan, na njemu smo se trebali naći s ministrom Dobrovićem i ministrom državne imovine Marićem, a onda je dogodilo ono na sjednici vlade i ministar Dobrović je otišao. Siguran sam da ćemo sjesti odmah nakon ovih lokalnih izbora, a mogu vam reći da je moj prijedlog da se turistički objekti na otočju izvuku u neku tvrtku, primjerice u tvrtku Brijuni rivijera, koja već postoji i radi s kampom Pineta. Dakle, tu treba pripremiti sve dokumente, a ja ću se zalagati da ti objekti budu dani u koncesiju. Nikakva prodaja ne dolazi u obzir. Samo otočje, kao i primjerice Nacionalni park Plitvice, bez smještajnih kapaciteta, treba ostati pod Ministarstvom zaštite okoliša, zaključio je Cappelli. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter