Ako kasni placa, mogu i ja!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od pocetka recesije sve više Amerikanaca pocelo je na posao dolaziti na vrijeme, pokazalo je nedavno istraživanje jednog od vodecih portala za zapošljavanje u SAD-u Careerbuilder.com. Kakva je situacija u Hrvatskoj? Kasne li i kakve isprike za kašnjenje smišljaju hrvatski zaposlenici istražio je portal MojPosao u anketi u kojoj su sudjelovala 583 ispitanika.

Vecina ispitanika (56 posto) istaknula je da ne kasne na posao. Trecina (30 posto) ispitanika tvrdi da, ako kasni, uvijek kaže pravi razlog. Neki isticu i da imaju klizno radno vrijeme, pa im se rijetko može dogoditi da zakasne. Jedan ispitanik je naveo i kako su mu svi satovi namješteni 15 minuta ranije, tako da mu se ne može dogoditi da zakasni. Kao i Amerikanci hrvatski ispitanici kao najcešce razloge za kašnjenje navode probleme u prometu ili s javnim prijevozom, a tome dodaju i umor ili zdravstvene razloge, primjerice pregled kod lijecnika. Pritom ih vecina tvrdi da, kada se nadu u situaciji da ce zakasniti na posao, odmah o tome obavijeste nadredenog ili kolegu.

No, neki ispitanici imaju i nešto drugacije razloge za kašnjenje. Tako se jedan pravdao da ako kasni placa, može i on, a drugi da ionako radi prekovremeno bez place, pa to pokušava "izjednaciti" kašnjenjem. Još su zanimljivije isprike za kašnjenje koje su culi americki šefovi koji su sudjelovali u istraživanju Careerbuildera. Jedna od najoriginalnijih je ona da su pcele napravile košnicu u automobilu, pa ga zaposlenik nije mogao koristiti dva sata, dok pcele konacno nisu otišle. Drugi je radnik kazao da ga je napala macka i to njegova vlastita pa da je zato zakasnio na posao. Jedan je zaposlenik tvrdio da je došlo do zastoja u javnom prijevozu, a kao "dokaz" šefu je pokazao potvrdu o tome, potpisanu s "vozac autobusa".

Medu isprikama našle su se one da je radnika boljela kosa, drugi se nije naspavao jer ga je muž njegove djevojke izbacio iz kuce, a jedan je radnik kazao da je shvatio da ce ionako zakasniti, pa je, kad je vec tako, otišao kupiti krafne za ostale kolege. Medu nevjerojatnim razlozima za kašnjenje na posao je i ozljeda nastala vadenjem vilice iz mašine za pranje suda, dok je jedan zaposlenik tvrdio da uopce nije zakasnio, vec da sat u tvrtki krivo ide!

U Hrvatskoj sedam posto ispitanika ako kasni na posao, uvijek izmisli ispriku, a dodatnih sedam posto to ucini ponekad. Zaposlenici objašnjavaju da je bitno da ona zvuci realno, tako da i sami u nju povjeruju. No, isprike koje ti ispitanici navode su manje duhovite od americkih kolega, a najcešce vezane uz probleme u prometu. U pravilu se vade na gužve na cesti, kvar ili puknuce gume na automobilu, zatim kašnjenje javnog prijevoza, te da su se zaglavili u liftu. Kao isprike koje navodno "pale" su i popravci iznenadnih kvarova u stanu te posjet lijecniku.


Podijeli: Facebook Twiter