Ako je voda život – vino je kultura!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slikoviti osuncani vinogradi, vinski podrumi i konoba, što sve titra od tradicije i životnih prica, vino i ljubav isprepleteni u carobnom i romanticnom slijedu dogadaja. Sve se to preksinoc odigralo na pozornici umaške kazališne dvorane u predstavi "In vino recitas" Teatra canzone - popularnog venetskog autora, glumca i glazbenika Giovannija Giusta, odnosno Teatra dei Pazzi iz San Dona' di Piave kraj Venecije.

"Bilo jednom davno…", zapoceo je u bajkovitom stilu Giusto štoriju koju je dosad, u posljednjih godinu i pol, imala priliku iskusiti publika diljem Italije, od Palerma do Domodosole kraj švicarske granice, kako je sam otkrio malobrojnim, ali izuzetno srdacnim Umagežima. Upravo je "iskusiti" prava rijec, jer on svojom pricom, glumom, pjesmom i sviranjem gitare, uz podršku izvrsnih i uz to simpaticnih glazbenika - Alvisea Stiffonija (violoncelo), Nicole Dal Boa (klavir) i Simonea "Diabla" Manzata (bubnjevi), kreira živopisnu atmosferu u kojoj je gotovo moguce vidjeti boje, osjetiti bogatstvo mirisa i okusa, toplinu sunca, gostoljubivost i strast marljivih ljudi koji poštuju zemlju i plodove koje uz njihov trud ona daje.





Glavni je junak Tobia, kojega gospodarica, nježna Viola, šalje u potragu za svojim suprugom, osornim i grubim Augustom, da bi mu urucio njen poljubac. Mladic se pješice upucuje duž ceste crvenog vina, od podruma do podruma, otkrivajuci da kroz vinsku tradiciju (a spominje se i misteriozno ljubavno vino – san svakog vinara i udvaraca!), koja je i metafora za autenticne životne vrijednosti, svaki kraj s ponosom izražava svoj identitet. "Ako je voda život – vino je kultura!", konstatirao je jedan od likova, uz opce odobravanje. A pricu s ljubavnim završetkom koji se tek naslucuje kad Tobia i Viola sjednu u vrtu jedno pored drugog, Giusto je jednako poetski završio pozivajuci okupljene da je se sjete uz cašu dobrog vina sa svojim ljubljenima.

Gostovanje ovog projekta regije Veneto i talijanske unije vinarstva omogucio je Institut za talijansku kulturu iz Zagreba, a radi se o drugoj od tri predstave iz umaških Proljetnih kazališnih veceri u organizaciji Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic". Vecer ranije se zagrebacki Teatar Gavran predstavio "Najludom predstavom na svijetu", u kojoj Miro Gavran igra cak dvanaest razlicitih uloga u dinamicnoj prici o kazališnim spletkama, ljubomori i ljubavi. Sinoc je pak na redu bilo Slovensko gledališce Glej iz Ljubljane s monodramom "Cefurji raus!", u kojoj glumi Aleksandar Rajakovic Sale, nastalom na predlošku kontroverznog romana o takozvanim "izbrisanima" Gorana Vojnovica.


Podijeli: Facebook Twiter