Ako je istina, to je udar na pravnu sigurnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic predložit se sazivanje sjednice Vijeca na nacionalnu sigurnost zbog tvrdnji Damira Polanceca da su ravnatelj policije Oliver Grbic i ministar policije Karamarko izvještavali vrh HDZ-a i Vlade o istragama koje provode.

- Ako su istiniti navodi Polanceca, radi se o najgrubljem nasrtaju na ljudska prava i o necuvenom udaru na nacionalnu i ukupnu pravnu sigurnost u zemlji. Tim je rijecima Ivo Josipovic reagirao za Novi list o navodima Polanceca koji je ustvrdio da je Grbic navodio vrh HDZ-a na pisanje anonimnih prijava protiv celnih ljudi opzicije, spominjuci pri tom i Slavka Linica i Radimir Cacica.

Ravnatelj policije Oliver Grbic danas je odbacio tvrdnje bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polanceca da je HDZ-u savjetovao podnošenje anonimnih prijava protiv oporbenih politicara, ocijenivši Polancecov istup kao pokušaj destabilizacije policije, njenog ravnatelja te cijelog Ministarstva unutarnjih poslova.



Polancecove rijeci Grbic je nazvao podmetanjem s jasnom logikom i motivom koji bi, kako je rekao, mogli biti poznati nakon što policija uskoro dovrši neke vrlo zahtjevne istrage.

"Ovakve stvari ne samo da me nece uplašiti, nego ce me i dodatno motivirati", porucio je Grbic na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, isticuci da nece odustati od bore protiv korupcije u cemu, kako je rekao, ima i snažnu potporu ministra Tomislava Karamarka.

Odbacio sve jucer iznesene Polancecove rijeci, od price da je vrhu HDZ-a preporuci podnošenje anonimnih prijava protiv celnika oporbenih stranaka do tvrdnje da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, dva tjedna nakon što je otišao s dužnosti, telefonom obavještavao o postupku protiv bivšeg ministra Berislava Roncevica. Potvrdio je, medutim, da se u tri navrata s Polancecom našao u njegovom uredu u Ministarstvu gospodarstva, ali iskljucivo na Polancecov poziv, a ne na prijedlog Ive Sanadera.

"Kakav bih bio policajac da neutemljenim anonimnim prijavama blokiram rad policije, a tim više što kao ravnatelj imam široke ovlasti", kazao je Grbic podsjecajuci da svaka službena osoba sva saznanja može "pretociti" u tzv. službeno izvješce po kojemu policija mora postupati.

Za "aferu kamioni" je rekao da je okoncana kaznenom prijavom protiv bivšeg ministra obrane upravo na njegovo inzistiranje.

"Koji je motiv ravnatelja policije da hodocasti u ured potpredsjednika Vlade, ako je uložio maksimalne napore da se istraga privede kraju", zapitao se Grbic ponovivši da otkad je na celu policije na njega nitko nije pokušao utjecati. Kazao je i da nagadanja o HDZ-ovom utjecaju na njega najbolje pobija statistika s obzirom da je vecina uhicenih u korupcijskim aferama bliska upravo toj stranci.

Prisjecajuci se sastanaka u Ministarstvu gospodarstva, Grbic je rekao da mu se cinilo da je Polancec želio ostaviti dojam benevolentne i prijateljske osobe koja je spremna pomoci. Polancec se, kaže, na sastancima nikada nije interesirao za Roncevica i "slucaj kamioni", ali ga je zanimala "afera Spice" u kojoj on tada nije bio osumnjicen, ali je policija istraživala menadžere iz Podravke.

Kada je doznao u kojem pravcu ide slucaj, Polancec je na trecem sastanku postao izravniji i, kako je ustvrdio Grbic, otvoreno zatražio da policija napravi "prekid od 30 dana", rekavši da mu je to vrijeme nužno da "popegla sve stvari". "Pritom je bio vrlo ljut jer kao potpredsjednik vlade nije znao kad ce odgovorni biti uhiceni", dodao je Grbic.

Motive "Polancecovih podmetanja" nije želio komentirati, vec je kazao da je u tijeku nekoliko zahtjevnih policijskih istraživanja koja bi uskoro mogla rasvijetliti o cemu je rijec.

Polancecov je istup povezao i s nedavnim susretom s SDP-ovim politicarom Slavkom Linicem, koji je Grbica otvoreno prozvao kao autora anonimnih prijava.

"Nije li cudno da je Polancecu nakon dvije godine proradila savjest i to nakon što je popio kavu s Linicem. Kako to da su nekada ljuti protivnici sada jedan drugom rame za plakanje", zapitao se Grbic. Spomenuo je i Polancecovog odvjetnika Antu Nobila, rekavši da je i ranije sudjelovao u sumnjivim rabotama na granici zakonitosti.

Upitan je li se sastao s bivšim premijerom Sanaderom nakon što je otišao s dužnosti, Grbic je kazao da ga je Sanader jednom pozvao na kavu na koju se odazvao nakon što je dobio dozvolu ministra Karamarka. "Pricali smo o opcim temama, poput raspoloženja u policiji, a dao mi je i bezrezervnu podršku u borbi priotiv korupcije", kazao je Grbic.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter