Ako Istrani ne stisnu špinu slijede iskapčanja

Ilustracija (Jelena PREKALJ)
Ilustracija (Jelena PREKALJ)

Vremenske prognoze nisu obećavajuće, značajnijih kiša, a kamoli "monsunskih", nema na vidiku niti narednih desetak dana, pa situaciju zbog smanjene izdašnosti svih izvorišta vode i akumulacije Butoniga treba krajnje ozbiljno shvatiti. Istra se primiče kraju svog prvog redukcijskog tjedna, a mjere redukcije prvog stupnja dale su i određene rezultate.

Prosječno se na području sva tri istarska vodovoda - Vodovoda Labin, Vodovoda Pula i Istarskog vodovoda Buzet, uštede kreću do 10 posto ukupno raspoloživih količina vode namijenjenih javnoj vodoopskrbi. Iza tog prosjeka, međutim, kriju se i neki precizniji podaci prema kojima zapadna obala bilježi manje uštede od unutrašnje Istre i troši previše u odnosu na trenutnu izdašnost izvorišta, što bi moglo prije no što se očekivalo dovesti i do drastičnijih redukcijskih mjera. Potvrdio nam je to i resorni županijski pročelnik Milan Antolović.

- Na temelju informacija i spoznaja koje dolaze s terena, obala nije pristupila primjeni mjera prvog stupnja redukcije prema očekivanjima. Nadležna vodopravna inspekcija upozorila je pojedine subjekte, velike potrošače, i ukoliko se ne budu pridržavali mjera, bit će nažalost djelomično ili potpuno isključeni iz vodoopskrbnog sustava, rekao nam je Antolović.

Najavio je također da će, ukoliko i daljnje uštede na pojedinim područjima budu manje od očekivanoga, u Istarskoj županiji biti prisiljeni proglasiti mjere redukcije vode drugog stupnja, što znači isključenje pojedinih potrošača do šest sati iz vodoopskrbnog sustava.

- S obzirom na to da je situacija krajnje ozbiljna i da je vodoopskrbni sustav u napetom stanju, apeliramo na potrošače da se pridržavaju mjera štednje vode prvog stupnja jer će u protivnom uslijediti daljnje mjere, rekao je Antolović. Naglasio je također da pojedina područja nisu došla ni do pet posto uštede, a neka su došla i do 20 posto pa je očito, rekao je, da se redukcijom mogu uštedjeti zalihe vode u izvorima ukoliko potrošači u vlastitom dvorištu ozbiljno pristupe mjerama štednje vode. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter