Ako i jest nagodba, nije kapitulacija!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Opcina Pican izrazila je suglasnost za pokretanje postupka mirenja i postizanje nagodbe, a što najbolje govori o promjeni njihovog stajališta i utemeljenosti tužbe", komentirali su nam iz tvrtke Rockwool Adriatic prvo rocište u sporu lokalne samouprave protiv proizvodaca kamene vune zbog onecišcenja okoliša i narušavanja zdravlja ljudi, održano proteklog tjedna pri pazinskom Trgovackom sudu.

- Za razliku od tužitelja, nagodba je za nas apsolutno neprihvatljiva, što su naši odvjetnici na rocištu i potvrdili buduci da Rockwool posluje u skladu sa svim hrvatskim zakonima, a što pokazuju brojne analize i izvještaji ovlaštenih nadležnih tijela, s cime je upoznat i sud. Promjena u stavovima Opcine ocito pokazuje zakašnjelu reakciju na lošu procjenu o ishodu tužbe, navodi se u odgovoru iz tvornice koji potpisuje glasnogovornica tvrtke Andelka Toto-Ormuž.

U Opcini Pican, pak, ni dan nakon sjednice vijeca na kojoj je pitanje mirenja i nagodbe potegnula zastupnica Akcije mladih Božena Sucic Juricic, nisu sa sigurnošcu mogli reci je li njihov odvjetnik Branislav Vukojevic prihvatio te opcije.

S advokatom se, veli nacelnik Ivan Frankovic, nisu culi vec tjedan dana otkako je održano rocište, a tek im je u cetvrtak dostavio zapisnik s rasprave. Medutim, u tom se dokumentu ni inace, kako su nam potvrdili pravnici, ne bilježi izjašnjavanje o mirenju i nagodbi, koje u parnicnom postupku, praksa je, ponudi sudac. Odvjetnik je, rekli su nam u Opcini, bio u inozemstvu, što može objasniti zbog cega se nije javljao ni na naše pozive.

- Ako se Vukojevic na mirenje i(li) nagodbu odlucio bez našeg znanja, to je sasvim nešto drugo od dogovora. Ukoliko se to pokaže istinitim, razgovarat cemo i pokušati saznati razloge, izjavio nam je Frankovic i napomenuo da mu je zasad, dok ne zna pojedinosti, teško išta komentirati. "Višekratno sam napominjao da pitanja oko Rockwoola ne želim rješavati bez Opcinskog vijeca", dodao je.

- Cak i kad bi, govorim hipoteticki, bilo prihvaceno mirenje i(li) nagodba, ona ne bi znacila nikakvu kapitulaciju, nego ostvarenje naših traženja mirnim, tj. bržim putem, a to znaci isplatu 15 milijuna kuna za naknadu štete Opcini, obeštecenje svih gradana koji imaju zdravstvene probleme u iznosu koji ce se naknadno utvrditi te ono osnovno - prestanak daljnjeg onecišcavanja okoliša. Nagodba, da zakljucim, može zazvucati kao popuštanje drugoj strani, no to ustvari može znaciti rješavanje tužbenog zahtjeva u skracenom postupku, objašnjava procelnik Anton Bažon. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter