Ako EU da novac, gradit će se Vrata Istre

Vrata Istre
Vrata Istre

Već ove i sljedeće godine Istra očekuje značajan europski novac za četiri velika javna turistička projekta - javno golf igralište u Zelenoj Laguni kraj Poreča, Centar izvrsnosti u obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo u Rovinju, revitalizaciju Završja uređenjem difuznog hotela u tom napuštenom mjestu na Bujštini te uređenje velikog turističko-informativnog centra Vrata Istre između dva granična prijelaza, Kaštela i Plovanije.

Svi projekti zajedno vrijedni su oko 23 milijuna eura, a prijavljeni su Ministarstvu turizma koje ih je uvrstilo u svoj katalog projekata za koje će lobirati kada se otvore natječaji.

Do srpnja bi, kako smo već pisali, trebala biti gotova dokumentacija za prvo javno golf igralište u Hrvatskoj, ono u Poreču, koje će koštati između četiri i pet milijuna eura koje prema EU-fondovima zajedničkim snagama zastupaju Grad Poreč i Istarska županija. Trenutno je u proceduri urbanistički plan uređenja, izrađuje se studija utjecaja na okoliš, a kreće i izrada projektne dokumentacije za golf kuće te servisnog objekta za koji će se također do srpnja isposlovati potrebne lokacijske i građevinske dozvole.

Drugi značajan turistički projekt revitalizacija je srednjovjekovnog Završja kroz uređenje luksuznog difuznog hotela u starim napuštenim općinskim zgradama po uzoru na slične u talijanskim gradićima koji će biti kategoriziran kao hotel baština.

Rovinj bi trebao dobiti Centar izvrsnosti u obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo u zapuštenoj gradskoj zgradi gdje je nekada bio poznati restoran Školjka.

Intenzivno se priprema i projekt Vrata Istre iza čijeg se imena krije uređenje centralne recepcije između graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija. Za taj je projekt bio zainteresiran jedan talijanski investitor, ali je u međuvremenu zbog nedostatka novca odustao. Sada je Županija odlučila preuzeti ideju te otkupiti projekt, a kako saznajmo od županijskog pročelnika za turizam Branka Curića, surađivat će se s Bina-Istrom te Inom. (Barbara BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter