Ako država nece, mi cemo graditi bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktualni sat na sjednici Županijske skupštine otvorio je Marino Roce (HDZ) pitanjem hoce li se do turisticke sezone otvoriti cesta Barban - Most Raša. Župan Ivan Jakovcic odgovorio je da bi, iako mu je teško preuzeti odgovornost u tude ime, po obecanjima koja je dobio cesta trebala biti otvorena do pune sezone, uz mogucnost da se jedino preko samog mosta promet regulira semaforom.

Još jedno "cestovno" pitanje postavila je Katarina Nemet (IDS), zanimajuci se kada ce biti otvorena cesta Ponte Porton - Nova Vas. Jakovcic je prenio informaciju dobivenu od ministra Kalmete za današnjeg posjeta premijerke Jadranke Kosor sa suradnicima Porecu, da ce se i cesta Ponte Porton - Nova Vas, ali i cesta Stancija Peliceti - Pomer otvoriti ubrzo nakon otvorenja punog profila zapadnog kraka istarskog ipsilona, koje je s premijerkom dogovoreno za 11. lipnja.

Premijerkin posjet Istri radi potpisivanja ugovora o Kaštijunu nadahnuo je Neviju Poropat (IDS) za pitanje je li tom prilikom bilo rijeci i o pulskoj bolnici, na što je Jakovcic odgovorio malo opširnije, ukazavši da se vec dvije godine s izdanom gradevinskom dozvolom ceka odluka Vlade o sudjelovanju države u izgradnji nove bolnice u Puli; o tome je s Jadrankom Kosor Jakovcic u Porecu razgovarao, i ona je obecala da ce 11. lipnja kada dode na otvorenje Ipsilona iznijeti i konacan stav o bolnici.

A ako Ministarstvo zdravstva ne raspiše natjecaj za gradnju odnosno ako hrvatska država ne bude željela pomoci izgradnju bolnice, na kraju je rezolutno najavio Jakovcic, "raspisat cemo natjecaj sami buduci da imamo zainteresirane ulagace kroz javno-privatno partnerstvo iz Italije i Francuske".

Silvio Brunelli
(IDS) je izrazio zabrinutost zbog moguceg ukidanja Istarske županije u buducem novom regionalnom ustroju Republike Hrvatske, na što je Jakovcic podsjetio da mu je još Franjo Tudman jamcio da ce Istra uvijek biti jedna od hrvatskih županija bez obzira koliko ih bude bilo, i odlucno najavio: "Dok sam ja župan, takav zakon koji bi brisao Istru kao regionalnu jedinicu se nece donijeti, i ne vjerujem da ce biti ludih glava koje ce se usuditi pisati takav zakon".

Brunelli je pitao i o sudbini rovinjskog spora o zemljištu u zoni Gripole, na što je Jakovcic izrazio žaljenje zbog apsurdne odluke Trgovackog suda koja gradanima Rovinja onemogucuje da dodu do svoga vlasništva, i što se unatoc odluci Vrhovnog suda ništa dalje ne rješava, te najavio da ce uciniti sve da se ta situacija "deblokira".

U slicnom tonu bilo je i pitanje Marina Grgete (IDS) o najavama iz redova državnog odvjetništva da ce "korištenjem domišljatih pravnih argumenata" uskoro krenuti masovno osporavanje prava lokalne samouprave na turisticko zemljište na koje su se opcine i gradovi uknjižili temeljem prava korištenja negdašnjeg zemljišta u društvenom vlasništvu.

Jakovcic je ukazao da je novi zakon o turistickom zemljištu tek u fazi "poluimplementacije", pa ce stoga županijska vlast u koordinaciji s lokalnom samoupravom ponuditi privatnom turistickom sektoru na prostoru od Umaga do Rapca jednake koncesijske uvjete, osim kampova cije je zemljište uglavnom u državnom vlasništvu.

Maja Šaric
(SDP) zatražila je pismeni odgovor je li ekološka rasvjeta na istarskom ipsilonu postavljena ispravno, Danici Miletic (IDS) Jakovcic je odgovorio da se sljedeci tjedan raspisuje natjecaj za obnovu hitnog trakta u pulskoj Mornarickoj bolnici, a Zdenku Plišku (HSU) da izgradnja domova umirovljenika u Puli, Labinu i Pazinu ceka ocitovanje Vlade o tome hoce li država pokrivati dio troškova poslovanja tih ustanova.

Josip Antun Rupnik
(Zeleni) je podsjetio na prihvacene a neostvarene zakljucke o sazivanju izvanrednih sjednica Skupštine o Plominu i Rockwoolu, a Jakovcic je glede Plomina odgovorio da "u ovom trenutku izvanredna sjednica ne bi dala bitnog rezultata vec treba pricekati da studija utjecaja na okoliš postane javna"; dok je za Rockwool naložio predsjedništvu Skupštine da provjeri jesu li stigla sva zatražena ocitovanja nadležnih ministarstava. (Davor ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter