Akne nisu samo problem mladenacke kože

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akne su jedna od najcešcih bolesti kože i rezultat su djelovanja hormona na lojnice. Posljedica je nastanak razlicitih promjena na koži, a najcešci su zatvoreni i otvoreni komedoni te bubuljice. Akne najcešce zahvacaju celo, obraze, sljepoocnice i bradu. Iako je lice najcešce zahvaceno aknama, prištevi i bubuljice mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Kriticna su mjesta tamo gdje je koža bogatija žlijezdama lojnicama - grudi, ramena i leda. Primjenjuju se iste terapije kao i za lice, ali posebnu pažnju treba posvetiti izboru odjece, osobito intimnog rublja. Preporuca se meka odjeca od pamuka ili laganog lana, dok gruba odjeca i sinteticka vlakna ne bi smjela doci u neposredan doticaj s kožom jer nadraživanje još može pogoršati upalu akni.

Za pojavu akni "kriv" je testosteron, koji je prisutan kod oba spola, ali u razlicitim kolicinama, a njegova proizvodnja pocinje s pubertetom. On potice rad lojnih žlijezda, a u slucajevima laganih poremecaja pokrece mehanizam nastajanja akni. Lojna žlijezda, hiperaktivna zbog testosterona, povecava se šireci pore na koži kroz koje sada lakše ulaze klice, koje su normalno prisutne na površini kože. Bakterije se razmnožavaju i tako ispunjavaju lojni kanal, stvarajuci crni vrh. Pod tim se cepovima razmnožavaju mikroorganizmi te izazivaju infekciju i stvaranje prišteva.



Akne i nepravilnosti na koži najcešce pogadaju maloljetnike, no medu pacijentima je i sve više odraslih. Prema podacima epidemioloških istraživanja medu dermatološkim pacijentima nalazi se 47% maloljetnika i 53% odraslih iznad 18 godina od cega je 76% žena. I posjeti dermatolozima koji posvecuju 20-30% svog vremena lijecenju najrazlicitijih oblika akni govore da su akne prilicno raširena pojava. Dermatologe u prosjeku dnevno posjeti 3-5 pacijenata s aknama.

Pri njezi masne kože s nepravilnostima vrlo je važan odabir odgovarajucih proizvoda za njegu koji moraju biti:
·nekomedogeni
·ne smiju nadraživati kožu
·ne smiju biti alergeni


Podijeli: Facebook Twiter