Akcijskim planom do 2020. smanjiti emisiju CO2

Na konferenciji u Bruxellesu sudjelovao je Boris Miletić kao jedini gradonačelnik iz Hrvatske
Na konferenciji u Bruxellesu sudjelovao je Boris Miletić kao jedini gradonačelnik iz Hrvatske

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je u Bruxellesu, na poziv Europske komisije, održao predavanje o mjerama energetske učinkovitosti i održivoj energiji u Puli.

Govor je održao u sklopu konferencije "Towards EU 2020 and beyond Local and Regional Actions" organizirane od strane ManagEnergya, inicijative koja podupire program Inteligentna energija u Europi.

Bruxelleska konferencija među važnijim je događanjima na Tjednu održive energije na kojoj sudjeluju govornici iz Europske komisije, Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije, kao i gradova i energetskih agencija iz čitave Europe.

- U Puli smo zahvaljujući energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti ostvarili uštedu od gotovo 30 posto u odnosu na prethodni sustav javne rasvjete. Također, projekt plinofikacije grada prirodnim plinom ekonomski je najisplativije i ekološki najprihvatljiviji.

Izradili smo akcijski plan kako bi do 2020. prije svega smanjili emisiju CO2 i uštedjeli na energiji i na energentima, kazao je Miletić, kao jedini gradonačelnik iz Hrvatske, pred auditorijem od 400-tinjak europskih gradonačelnika te predstavnika EU institucija i energetskih agencija.

Gradonačelnik se osvrnuo i na ostale realizirane i buduće projekte energetske učinkovitosti i održive energije u Puli. Istaknuo je značaj proizvodnje i iskorištavanje bioplina iz otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun u kojemu će se komunalni otpad obrađivati primjenom postupka mehaničko-biološke obrade.

Na taj način umanjit će se njegov utjecaj na okoliš. Cilj je uz primjenu visokih standarda zaštite okoliša, smanjiti količine otpada na najmanju moguću mjeru, te tako poboljšati kvalitetu života građana Istarske županije.

Miletić je naznačio kako Grad po osiguranju financiranja planira realizaciju projekta renoviranja petsto pročelja starih zgrada u centru Pule, a upravo je o tome vođenja diskusija kako bi se potrebna sredstva povukla iz Europskih fondova.

Naveo je i poticaje koje Grad planira osigurati za nabavu i ugradnju solarnog kolektorskog sustava za toplu vodu i grijanje u pulskim kućanstvima. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter