Akcija za Rojc uz solarno napajanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na igralištu Rojca, u sklopu posljednje veceri projekcija solarnog kina, uz nekoliko je inozemnih kratkih filmova o ekologiji prikazan i polusatni dokumentarac Hane Žeric i Igora Šaponje "Akcija za Rojc".

Mobilno solarno kino, nizozemski CosyMo-kombi, ima vlastiti solarni sustav putem kojeg se sva audiovizualna elektronicka oprema napaja elektricnom energijom.

Puljani Hana Žeric i Igor Šaponja, poznati po svom filmskom amaterskom djelovanju, kamerom su prije cetiri mjeseca zabilježili akciju gradana protiv namjere gradskih vlasti da se ogradi plato Rojca i pretvori u naplatno parkiralište.

Film je sacuvao dinamiku i emocije akcije jer su tog dana na platou, dokazujuci da se prostor može kvalitetnije iskoristiti, svoje aktivnosti prikazale brojne udruge.

U odjavi filma gledatelja se informira da je gradska uprava, bar zasad, odustala od ogradivanja platoa Rojca i naplacivanja parkiranja. Uz Hanu i Šapu, film je snimao i Vedran Hamovic Šeco.

- To je još uvijek nedovršena prica, i vjerojatno ce se u buducnosti povlaciti pitanja o namjeni tog prostora. Nadam se da nece završiti kao Varšavska u Zagrebu gdje lokalne vlasti štite krupni kapital, a ne interese zajednice, kazao je Igor Šaponja.


Podijeli: Facebook Twiter