Akcija u prijateljskom odnosu s kamenom i prirodom

(Z.STRAHINJA)
(Z.STRAHINJA)

Akcija Moj kažun, koju devet godinu organizira Grad Vodnjan radi zaštite i obnove kažuna i suhozida, otvorena je u petak u Parku kažuna nedaleko od kružnog toka prema Rovinju. Iako je službeno otvorenje bilo zakazano za 11 sati, djeca iz Osnovne škole Vodnjan, u pratnji nastvanog osoblja, komunalaca, predstavnika Grada i Turističke zajednice Vodnjana, od jutarnjih su se sati igrali među četiri kažuna koji prikazuju četiri faze gradnje, dok im je Branko Orbanić, stručnjak za graditeljsku baštinu iz žminjske tvrtke Kapitel, otkrivao tajne tradicionalnog pučkog graditeljstva.

On i njegovi majstori, ali i brojni drugi sudionici akcija, polaznici radionica, volonteri, učenici, studenti i ostali tijekom proteklih godina obnovili su oko 70 kažuna i stotine metara suhozida diljem Vodnjanštine. Ove godine u planu je, između ostalog, dovršetak suhozida oko Parka kažuna.

- Završit ćemo Park kažuna koji je zapravo samo ulaz, pokazno polje i škola za učenje o onom pravom "parku kažuna" koji je svud oko nas, rekao je Orbanić, svojevrsni dobri duh manifestacije, i poručio neka i ova akcija protekne u prijateljskom odnosu s kamenom i prirodom. Okupljenima se obratio i gradonačelnik Klaudio Vitasović, a kratki program izveli su mali zboraši iz OŠ Vodnjan. Učenici su se jučer mogli susreti i sa živom tradicijom svog kraja - vozili su se na vozu kojeg su vukli tovari Antonija Ostonija, dva posljednja primjerak u Vodnjanu koji još uvijek služe u radovima u polju. Imali su prilike i vidjeti autohtone istarske ovce s jednim jančićem koje je iz Galižane doveo Lino Capolicchio, dok ih je Lucio Vellicio učio kako se izrađuju minijature kažuna - suveniri od kamena.

Ovogodišnji Moj kažun traje do 23. svibnja, a do tada će svake subote, pa tako i danas, u 10 i u 17 sati iz Parka kažuna kretati vlakić kojim će posjetitelji tijekom dva sata moći obići niz atraktivnih objekata na trasi do Svete Foške u Batvačima. Biciklijada "Bumbarbike marthon" kroz pastoralni krajolik Vodnjanštine, u organizaciji TZ-a, održat će se posljednjeg dana akcije.

U Parku kažuna će se, u sklopu međunarodnog projekta Revitas, održavati i radionice "Upotreba kamena u tradicijskoj proizvodnji vapna, izrada prirodnih pigmenata i njihova primjena", pa će danas i sljedeću subotu, od 8 do 18 sati, biti govora o izradi pigmenata, a 22. i 23. svibnja o njihovoj svakodnevnoj upotrebi. U lipnju će pak u dva navrata biti demonstrirano paljene japlenica i gašenje vapna. (Z.STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter