Akcija u Libiji ima jasne granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americke snage nece zapeti u Libiji u pokušaju svrgavanja Moamera Gadafija, obecao je predsjednik SAD-a Barack Obama, no nije rekao i kako ce vojna kampanja u Libiji završiti.

Obama, kojeg mnogi zastupnici optužuju da nije objasnio ulogu SAD-a u zracnom napadu zapadnih zemalja na snage lojalne Gadafiju, rekao je u govoru koji je izravno prenosila televizija da nije imao izbora nego je morao djelovati kako bi izbjegao "nasilje užasnih razmjera" nad libijskim narodom.

"Pružila nam se jedinstvena mogucnost da zaustavimo nasilje, dobili smo medunarodni mandat za akciju te široku koaliciju spremnu da nam se pridruži", rekao je u najpotpunijoj obrani svoje strategije otkako su prije deset dana poceli zracni napadi.

No, Obama je postavio jasne granice primjene americke vojne sile rekavši da Washington nece preuzeti ulogu svjetskoga policajca "gdje god dode do represije", što ukazuje da namjerava izbjeci vojno upletanje u druga žarišta.

Obama je obecao da ce Sjedinjene Države svesti svoj angažman na "ulogu podrške" te da ce NATO od americkih snaga u srijedu preuzeti puno zapovjedništvo u operaciji. Nije, medutim, iznio nikakvo predvidanje kada ce, ili kako, misija završiti.

Obama je obecao da ce suradivati sa saveznicima kako bi ubrzali Gadafijev odlazak s vlasti ali je rekao da nece uporabiti silu kako bi ga uklonio, kao što je bivši predsjednik George W. Bush ucinio svrgnvši Sadama Huseina u invaziji na Irak 2003. godine.

Amerikance zabrinjavaju domaca gospodarska pitanja i dosta im je skupih ratova u Iraku i Afganistanu. Vecina ispitivanja javnog mišljenja pokazuje da su Amerikanci podijeljeni u pogledu misije u Libiji te da opcenito misle da Obamina administracija i njezini saveznici nemaju jasan cilj u toj vojnoj akciji.


Podijeli: Facebook Twiter