Akcija: Pulska Škola animiranog filma

Plakat ovogodišnjeg Svjetskog dana animacije napravio je Japanac Koji Yamamura
Plakat ovogodišnjeg Svjetskog dana animacije napravio je Japanac Koji Yamamura

Sutra će se, s početkom u 17 sati, u Klubu Pulske filmske tvornice predstaviti Škola animiranog filma (ŠAF), čime Pulska filmska tvornica započinje s obilježavanjem Svjetskog dana animacije. Voditelji ŠAF-a, Ivan Dobran i Maja Prokl, moderirat će program u sklopu kojega će biti prikazano deset kratkih animiranih filmova ostvarenih animacijom kockica, plastelina, kolaža i crteža, a koji su nastali tijekom prethodne četiri godine.

To su grupni radovi "Dječak koji se stalno smijao", "Minecraft", "500 godina i četiri minute" i "Tajnica Ljubica" iz 2014., "Vizitors" iz 2012., "Kapetan i brodolomka" iz 2011. i "Grad" iz 2010., te autorski radovi "Životinjske priče" Mije Dujić, "Tegla" Andree Bisaola i "Kemijska nezgoda" Marka Rajkovića iz 2013. Nakon projekcije uslijedit će svečana dodjela diploma polaznicima prvih četiri izdanja ŠAF-a te druženje uz zakusku.

Školu animiranog filma financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Zajednica tehničke kulture Grada Pule. Svjetski dan animacije obilježava se 28. listopada u 50-ak zemalja projekcijama animiranih filmova, radionicama, izložbama i drugim događanjima koja promiču umjetnost animacije. Utemeljila ga je 2002. godine ASIFA (Association Internationale du Film d'Animation) u spomen na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Hrvatska ASIFA pridružila se obilježavanju 2003. Plakat za ovogodišnji Svjetski dan animacije napravio je Japanac Koji Yamamura, jedan od najznačajnijih suvremenih autora animiranog filma. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter