Akcija protiv ilegalnih prodavača svjetlećih igračaka

Akcija se provela za održavanja manifestacije Noć sv. Lovre (N. O. R.)
Akcija se provela za održavanja manifestacije Noć sv. Lovre (N. O. R.)

Da su ilegalni prodavači svjetlećih igračaka, koji tijekom ljetnih večeri doslovce okupiraju ulice i trgove rovinjske starogradske jezgre dojadili i bogu i vragu, znaju svi građani Rovinja, a da im, bar do protekle subote uvečer, nitko nije mogao stati na rep, također je više nego bjelodana činjenica.

Brzi i dovitljivi

S uličnim i mobilnim prodavačima nije se lako hrvati: em su brzi i dovitljivi, em im gradski komunalni redari, bez nazočnosti carinskih inspektora i policije ne mogu ništa. Upravo stoga, prošle je subote bombastično odjeknula koordinirana akcija policajaca, inspektora i redara koji su obavili nadzor nad ilegalnom prodajom svjetlećih rekvizita. Akcija je tim više dobila na efektu jer je obavljena tijekom manifestacije Noći svetog Lovre, u kojoj je grad, ne bi li se bolje vidjele i doživjele zvijezde padalice i doživio romantični ugođaj, bio obasjan tek svjetlošću lučica i baklji. Dakle, nakon dugih ljetnih večeri nebo nad Rovinjem bilo je čisto, a ulice prohodne i bez ometanja kvazi plišanih igračaka na baterije.

Po riječima voditelja Odsjeka komunalnih djelatnosti Elvisa Prenca, šest je osoba evidentirano zbog ilegalne prodaje, a oduzeti su im svjetleći rekviziti.

- Osim što im je oduzeta roba u vrijednosti od više tisuća kuna, nelegalni će prodavači, nakon što su privedeni u policijsku postaju i legitimirani, morati platiti i kaznu, napomenuo je Prenc, dodavši da će koordiniranih i iznenadnih kontrola biti još. Kad i gdje, naravno, nije htio obznaniti.

Pazi, pauk!

Iz domene posla komunalnih redara, Prenc je skrenuo pažnju i na pojačane aktivnosti vezane za nedozvoljeno parkiranje osobnih vozila na zelenim i gradskim površinama, kazavši da je u kolovozu pauk podigao tridesetak automobila.

- Nije riječ o nekoj kolovoškoj akciji koja se dešava u špici sezone, već o odgovoru na opetovano ignoriranje vozača na naše višekratne obavijesti odaslane tijekom srpnja na adrese prekršitelja. S obzirom da se većina vlasnika automobila oglušuje na upozorenja, krenuli smo u ažurniju akciju, koja će biti svakodnevna, poručuje Prenc.

Inače, kazna za parkiranje na za to nedozvoljenim mjestima je od 500 do tisuću kuna, uz napomenu da će manji iznos platiti osobe koje su prvi put činile prekršaj, dok će onima koji ih opetovano ponavljaju one biti dvostruke. Tim ciframa potrebno je dodati i iznos od 400 kuna za rad pauka, odnosno samo premještanje vozila. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter