Akcija Partner: Farmer iz Pivke mozak narkolanca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko dva milijuna kuna vrijedna droga zaplijenjena je samo u hrvatskom dijelu lanca u zajedničkoj međunarodnoj policijskoj akciji kodnog imena "Partner", koju su zajednički provele hrvatska i slovenska policija i u kojoj je razbijen veliki lanac krijumčara i preprodavača heroina i kokaina.

Čelnici hrvatske policije iz ove akcije - načelnik riječke krimpolicije Željko Kruneš i načelnik za droge Tomislav Kristić, zajedno su s čelnicima slovenske policije Marijanom Fankom i Deanom Juričem na konferenciji za novinare izrazili veliko suradnjom u akciji koja je rasturila više lanaca droge u Sloveniji i Hrvatskoj.

Glavna je baza bila Pivka, iz koje je droga stizala u Rijeku i dalje se u krakovima dilala u Primorju. Dio lanca išao je iz Ljubljane u Pivku, da bi se krakovima narkotici dalje raspačavali po Sloveniji.

Ova je akcija u dvije države u velikoj tajnosti vođena pet mjeseci. U završnom dijelu akcije u ponedjeljak u Kopru korumpirani slovenski policijski inspektor se prvi našao iza rešetaka.

Šef krijumčara je 40-godišnji državljanin BiH s prebivalištem u Sloveniji, službeno vlasnik jedne farme, koji je svoju bazu imao u Pivki.

Kako saznajemo iz slovenske policije, prvi su pravi dokaz dobili s hrvatske strane, vjerojatno nakon pada nekog dilera droge kod nas. Potom je krenula zajednička akcija u obje države. Odlučeno je najprije snimiti cijeli dilerski lanac i tek onda krenuti u uhićenja. U tom dijelu je slovenska policija uspjela otkriti i odakle Bosancu u Pivku stižu narkotici. Tako je detektirano da se on opskrbljuje iz okolice Ljubljane preko pet osoba, kojima je droga dolazila Balkanskom rutom.

Polako je razotkrivena i njegova mreža dilera, njih 13, koja se protezala na području Postojne, Sežane, Logateca i obalnom dijelu Slovenije. Na koncu je u slovenskom dijelu lanca droge uhićeno 19 osoba, među kojima i šef iz Pivke te policijski inspektor iz Kopra koji ih je pokrivao.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da je šef krijumčara bio jako siguran, vjerojatno i zato što je vjerovao u svoju policijsku zaštitu koja mu je trebala dojaviti ako išta krene prema njima.

Paralelno s tim hrvatski istražitelji su zaokružili karike lanca koji je išao prema Hrvatskoj i Rijeci. Pažljivo su zaustavili nekoliko krijumčarenja, ali trudeći se da se ne posumnja da znaju za cijeli lanac već da to izgleda kao sporadične zaplijene. U konačnu akciju krenuli su tek ovog ponedjeljka. Rano ujutro na zajednički znak počela su uhićenja i pretrage stanova i prostora u obje države. U Rijeci je uhićeno 9 osoba, ali je u riječkom zatvoru od ranije već 5 osoba za koje se zna da su dio iste organizacije. (I. MIKULIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter