Akcija na moru: "Oprostite, gdje je Pula?"


"Oprostite, možete li nam objasniti gdje je Pula i kako da dođemo do tamo", bilo je pitanje koje su uputila dvojica Talijana djelatnicima pomorske policije plutajući na svom gliseru u neposrednoj blizini Fratarskog otoka. Iako je iza njihovih leđa hotel Park Plaza, ex Histria, bio vidljiv iz aviona, dvojica turista su ažurno razmotala pomorsku kartu mašući plovilu pomorske policije da im se približi jer su se, kako su rekli, "malo izgubili".

Uz ljubazan smiješak, policajci su im odgovorili da su u Puli te ih pristojno pozdravili. Bila je to samo jedna od mnogobrojnih situacija s kojima se pomorska policija susreće na moru, i jedna od onih kojoj smo i mi prisustvovali tijekom današnje akcije "Sigurnost na moru" koja je organizirana u suradnji s Lučkom kapetanijom.

U toj je akciji bilo angažirano šest plovila pomorske policije, dva Lučke kapetanije te policijski helikopter i ronioci koji su imali zadatak zaštititi arheološke nalaze.

Kako je istaknuo voditelj pomorske i aerodromske policije Dragan Stipanović, akcija se provodila na najugroženijim područjima Istarske županije, a cilj joj je bio prvenstveno suzbijati glisiranja uz obalu, kao i kupanje izvan uređenih kupališta ili izvan 100 metara od obale te na plovnim putovima. (Piše Nera SOFTIĆ; Snimio Milivoj MIJOŠEK)

ČEMU JE SVJEDOČILA NAŠA NOVINARSKA EKIPA ČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU MIJOŠEK 


Podijeli: Facebook Twiter