Akcija Moj kažun: Novi suhozid za Park kažuna

Suhozidi će se graditi u Parku kažuna (arhiva GI)
Suhozidi će se graditi u Parku kažuna (arhiva GI)

Već osma akcija uređenja kažuna i suhozida Moj kažun održat će se u Vodnjanu od 9. do 24. svibnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Vodnjanu. Ovogodišnja tema akcije je gradnja suhozida, koja će se biti prezentirana u Parku kažuna pored sjevernog izlaza iz Vodnjana.

- Ponosni smo na ovu manifestaciju, koju održavamo već osam godina. Uspjeli smo dosad obnoviti šezdesetak kažuna, a uz pomoć bespovratnih sredstava obnovljeno je pak više od 200 kažuna na privatnim parcelama. Budući da na Vodnjanštini postoji oko dvije tisuće kažuna, to je više od deset posto onih do sada obnovljenih, što nije zanemariv broj.

Naravno da ćemo nadalje ulagati u obnovu suhozida i kažuna, a posebno smo ponosni što je rezultat akcije probuđena svijest i promjena odnosa prema ovim vrednotama našega kraja, rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Istaknuo je da su se suhozidi nekad devastirali i kažuni nisu bili cijenjeni, a danas se na ovaj način vraća tradicija i čuvaju stare vrijednosti, što je važno osobito za najmlađe.

- Tijekom tri tjedna trajanja akcije, pokazne radionice gradnje suhozida održavat će se svakog petka i subote: 9., 10., 16., 17., 23. i 24. svibnja, od 9 do 19 sati u Parku kažuna, gdje će se izgraditi suhozid koji će ograđivati Park, najavila je pročelnica vodnjanskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu Nensi Giachin Marsetič.

Oplemenjivanje i uređenje Parka nastavlja se postavljanjem info-ploča na više jezika, čime će biti zgotovljena druga faza uređenja, najavila je.

Ove godine neće biti svečanog otvorenja jer će na sam dan početka akcije odmah startati i posjeti osnovnih škola, a prva dolazi OŠ Šijana. U sklopu akcije i ove godine sve posjetitelje očekuje vlakić kojim mogu obići Vodnjanštinu te vidjeti lokacije na kojima su se tijekom prethodnih akcija već obnavljali kažuni. Svakoga tjedna rute vlakića se mijenjaju, a vožnja je besplatna i nije se potrebno najaviti. Vlakić kreće iz Parka kažuna, a vozi svake subote u 10 i u 17 sati. Ovogodišnji novitet je i izložba dječjih likovnih radova na temu "Kažunić, moj kažunić", koja će se prezentirati na otvorenom, a moći će se pogledati i tijekom cijelog ljeta.

S ciljem edukacije i prezentacije stručnog dijela priče o kažunima i suhozidima, u petak, 16. svibnja u 14 sati u Parku kažuna održat će se stručna predavanja pod nazivom "RoofOfRock" - projekt pokrenut uz pomoć fonda IPA Adriatic CBC, u organizaciji IDA-e.

Direktorica TZ-a Vodnjana Morena Smoljan Makragić istaknula je da će se i ove godine održati biciklijada pod nazivom Bumbarbike Maraton. U subotu, 24. svibnja, predviđeno je okupljanje u Istarskoj ulici na parkiralištu. Cilj je u Parku kažuna, gdje će sve sudionike dočekati okrjepa. Ove godine biciklisti imaju mogućnost voziti stazama od 20 ili 30 kilometara, a za djecu postoji ruta od 5 kilometara.

U realizaciji akcije Moj kažun sudjeluje Branko Orbanić, koji je koordinator svih radova i pokaznih radionica, kao i tvrtka Kapitel. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter