Akcija Mir i dobro: Oprezno s pirotehnikom!


Policijska uprava istarska predstavila je akciju Mir i dobro koja je usmjerena na aktivnosti policije u sprječavanju zloporabe oružja, eksplozivnih tvari i pirotehničkih sredstava od danas do 8. siječnja sljedeće godine. Ova tradicionalna akcija Ministarstva unutarnjih poslova provodi se još od 1993. godine. Načelnik Sektora policije Božo Kirin i voditelj Inspektorata unutarnjih poslova PU istarske Moreno Kanciani izvijestili su na konferenciji za medije o detaljima akcije.

- Cilj ove akcije je da pojačanim i usmjerenim aktivnostima policija osigura povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari, u koje se ubrajaju i pirotehnička sredstva te ostala ubojita sredstva, da bi svi građani i svi oni koji će boraviti na našem području u miru sa svojom obitelji i prijateljima proveli božićne i novogodišnje blagdane, kazao je Kirin.

Govoreći o zakonskim odredbama Kanciani je kazao da se pirotehnička sredstva prvog razreda mogu prodavati u maloprodaji (prodavaonice i kiosci) tijekom cijele godine, i to osobama starijim od 14 godina.

No, pirotehnička sredstva drugog i trećeg razreda te T1 i P1 mogu se prodavati isključivo od 15. prosinca do 1. siječnja samo u ovlaštenim prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava osobama starijim od 18 godina. Upotreba pirotehničkih sredstava drugog i trećeg razreda zabranjena je u zatvorenim prostorima, na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca. Dozvoljena je uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva, kazao je Kanciani.

Policija apelira na građane da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice, dok je uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama opasna i nije dozvoljena, a pirotehnička sredstva su u dječjim rukama vrlo opasna. Također, mogu uzrokovati požar koji se može naglo proširiti i prouzročiti velike štete na stvarima, a osobama nanijeti ozlijede. Policija poziva građane da nikada ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter