Akcija Leda: Razbijena skupina krijumčara ljudima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodnom policijskom akcijom "Leda" razbijena je skupina krijumčara ljudima te je uhićeno ukupno 45 osoba za koje se sumnja da su dulje vrijeme iz BiH preko Hrvatske prebacivali ilegalne migrante i tu uslugu naplaćivali između 850 i tisuću eura po osobi.

U Hrvatskoj je uhićeno 18 pripadnika skupine, među kojima su i trojica graničnih policajaca iz Županje, koje se sumnjiči da su za iznose od 40 do 150 eura na granici propuštali ilegalne migrante. U Sloveniji je uhićeno 10 osumnjičenih, a u BiH još njih 17.

Kako je rečeno na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji, krijumčari su uglavnom taksijima i unajmljenim kombijima prebacivali ilegalne migrante, prije svega iz Turske i Albanije u Hrvatsku, gdje su ih skrivali na više adresa do prebacivanja u Sloveniju i druge zemlje EU-a.

U policiji zasad ne žele govoriti o broju prokrijumčarenih migranata i iznosu koji je organizirana kriminalna skupina zaradila.

Prilikom uhićenja osumnjičenih policija je pronašla mobitele i papirnatu prepisku između članova krijumčarske skupine te vatreno oružje i novac za koji se sumnja da potječe iz ilegalnog posla.

Organizator hrvatskog dijela skupine je iz Zagreba i od ranije je poznat policiji.

Dean Savić iz Uprave krim-policije ustvrdio je da je riječ o velikoj i složenoj akciji koja dokazuje sposobnost hrvatske policije i pravosuđa u učinkovitoj borbi protiv organiziranog kriminala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter