Akcija laburista: Potrubi protiv poreza na nekretnine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Potrubi protiv poreza na nekretnine" naziv je akcije Hrvatskih laburista - Stranke rada koja će se sutra i prekosutra održavati u Puli, Labinu, Vodnjanu, Ližnjanu i Umagu.

U Puli će akcija trajati od 9 do 14.30 na Trgu Republike (kod MUP-a) i Trgu na Mostu (kružni tok na Punti); u centru Ližnjana od 10 sati; u Pulskoj ulici u Labinu od 10 te Ulici Zelenika od 15 sati, a u Vodnjanu kod Konzuma od 14.30 do 16.30. U Umagu će se prosvjed odvijati u Ulici Vladimira Nazora od 7.30 te kod osnovne škole od 14.30 sati.

Laburisti, naime, smatraju da je porez na nekretnine koji se kani uvesti u travnju iduće godine novi udar na građane koji žive od svog rada.

"Smatramo nepoštenim i nepravednim oporezivanje onih građana koji su štedjeli i godinama ulagali u svoju kuću ili stan. One koji su umjesto toga kupovali zlato, umjetnine, pokretnine ili imaju novac na računima banaka, porezom će se zaobići.

Vlada RH predložila je Zakon o porezu na nekretnine samo zato jer više od 90 posto građana u Hrvatskoj posjeduje nekretninu, da bi time zahvatila najširi dio stanovništva. Na žalost, financijska moć građana u Hrvatskoj ne odgovara vrijednosti imovine i najvećim dijelom To znači da ljudi žive u svojim kućama koje su ispod te vrijednosti godinama gradili i nadograđivali, ponekad i uz kreditno zaduženje, ali to ne znači da su bogati.

Ovaj porez dovest će i do novog vala ovrha koje će pokretati država kada građani ne budu u mogućnosti plaćati porez. Država će u cilju naplate svojih potraživanja na javnim dražbama te nekretnine prodavati u bescjenje. Znamo što će se s njima dogoditi i tko će ih kupiti.

Ovim se porezom kažnjavaju građani koji svoju štednju usmjerili u gradnju ili kupnju kuće ili stana, a nagrađuju oni koji štede u umjetninama, zlatu ili novcu. Kažnjavaju se štedljivi i pošteni građani, a nagrađuju špekulanti i šverceri", piše u priopćenju Hrvatskih laburista koje potpisuje predsjednik istarske podružnice Damir Ilić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter