Akcija Juda: Policijski špijuni uhodili 3 novinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U policijskoj operativnoj akciji 'Juda', kojoj je cilj bio posredni nadzor glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića putem njegovih kontakata s novinarima, čak je troje novinara bilo pod mjerama policijske klopke, odnosno neposrednog tajnog nadzora.

Taj je podatak tek ovih dana postao poznat, iako se radi o akciji koja je provođena prije više od dvije godine, a koja je skandal izazvala prije nešto više od godinu dana, kada je Novi list prvi objavio da su novinari i Mladen Bajić bili pod policijskim mjerama krajem 2011. godine.

Tada se saznalo da je čak sedam novinara bilo metom nadzora telekomunikacijskih kontakata, ali i da se radila operativna analiza glavnog državnog odvjetnika, Mladena Bajića. Putem njegovih kontakata s novinarima, prije svega s novinarkom Ivankom Tomom, rađena je analiza kojoj je za cilj bilo potvrditi kako dio informacija iz istraga distribuira sam Bajić.

Početkom prosinca 2012. godine, kada je Novi list započeo seriju tekstova o nadzoru novinara i Bajića, brzo je postalo poznato kako je Mladen Pleše, u to vrijeme glavni urednik Jutarnjeg lista, bio pod direktnim nadzorom, odnosno kako bi se pučki kazalo – bio praćen. I na tome su te informacije tada zastale.

No, ovih je dana isplivalo da su pod mjerama praćenja bila trojica novinara, Pleše te još dvoje neimenovanih. Kako taj dio operacije Juda nije deklasificiran, službeno se vjerojatno nikada neće doznati kojih dvoje medijskih djelatnika je bilo pod direktnim nadzorom policijskih operativaca.

Provedena unutarnja kontrola nad ovom operacijom na kraju je pokazala kako nema elemenata za kazneni progon onih koji su je zamislili i proveli. Naime, jednostavno su iskoristili rupe u loše napisanom Zakonu o policijskim ovlastima. No, nakon što je skandal izbio u javnost, Vlada je pokrenula promjenu Zakona o policijskim ovlastima. Nova verzija zakona bi uskoro trebala biti prezentirana javnosti. (D. RADALJAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter