Akcija Index: Priveden i suprug Bajićeve zamjenice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaest osoba, među kojima najmanje jedan profesor, prijavljeno je zbog sumnje u korupciju na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, čije su kabinete tijekom cijelog dana češljali krim-policajci.

Kako je priopćeno iz policije, korupciju na tom fakultetu više su mjeseci istraživali Ravnateljstvo policije i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Zapravo je riječ o svojevrsnom nastavku akcije Index, kojom je već ranije razotkrivena teška korupcija na zagrebačkom sveučilištu.

Ovoga puta uhićeno je 12 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela - primanje i davanje mita, te zlouporabu položaja, a protiv njih je podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Među privedenima u antikorupcijskoj operaciji su i dvojica liječnika iz zagrebačke bolnice, a doznajemo da je riječ o suprugu i sinu zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Da su pod tajnim nadzorom, odnosno da ih se prisluškuje nedavno ih je upozorio jedan od policajaca uhićenih zbog odavanja povjerljivih informacija iz istraga. On je kćerki Bajićeve zamjenice poručio: "Prisluškuju ti tatu!", a kada je ta informacija došla do same zamjenice ona je slučaj i prijavila.

Ubrzo su tako uhićena dvojica korumpiranih policajaca, a akcija kojom su bili obuhvaćeni liječnici, zajedno sa profesorima i studentima Medicinskog fakulteta još je neko vrijeme nastavljena.

Jedan od glavnih osumnjičenika je Zlatko Kelović, izvanredni profesor koji predaje anatomiju na Medicinskom fakultetu, a vlasnik je i privatne poliklinike za onkologiju i internu medicinu na zagrebačkoj Trešnjevci.

Njegov je kabinet čitavo poslijepodne čuvala je policija. Osim kupoprodaje ispita, spominje se i primanje mita za raspodjelu studenata određenom profesoru, odnosno ispitivaču. Pod istragom je navodno i čitav Zavod za anatomiju, a policija pokušava ući u trag svim dijelovima korupcijske mreže koja je na tu očito uzela maha.

Kako nam je potvrdio dekan Medicinskog fakulteta Davor Miličić, USKOK se bavi s više slučajeva korupcije na toj ustanovi. Za kupoprodaju ispita se, po dekanovim riječima, sumnjiče jedan profesor, administrator, znanstveni novak, student demonstrator i još dva studenta.

Svi su suspendirani odlukom uprave fakulteta do okončanja istraga, što znači da neće obavljati nikakve poslove vezane uz fakultet niti držati predavanja. Najmanje dvoje studenata, koji se također terete da su sudjelovali u kupoprodaji ispita na Medicinskom fakultetu, dobili su zabranu studiranja.

Dekan Miličić zgrožen je činjenicom da se i Medicinski fakultet našao na udaru Državnog odvjetništva nakon Ekonomskog i Prometnog fakulteta.

Raščišćavanje korupcije na sveučilištu započelo je akcijom Index 2007. godine, a zbog kupoprodaje ispita i drugih korupcijskih nedjela optuženo je do danas više desetaka profesora, posrednika, studenata Ekonomskog i Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Do sada je pravomoćno završen samo jedan slučaj u kojem je zbog kupoprodaje ispita na Fakultetu prometnih znanosti na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno devetero profesora i četvero posrednika, dok je 17 ostalih optuženih dobilo uvjetne kazne.

Osuđeni profesori dobili su i petogodišnju zabranu profesorskog rada. I u akciji Index policija je uhitila studente, ali je dio njih kasnije priznao sudjelovanje u podmićivanju profesora, pa su postali svjedoci u sudskim procesima ili su se odmah nagodili i prošli s uvjetnim kaznama.

Većina studenata koje smo zatekli kod zgrada Medicinskog fakulteta na Šalati nije ni znala što se unutra događa, zbog toga nisu željeli ni komentirati uhićenja. Studentskim krugovima, međutim, nije nepoznato da je i na Medicinskom fakultetu bilo korumpiranih profesora, a priče o kupovanju ispita vezivale su se u pravilu uvijek uz ista imena. Među njima je još prije desetak godina bilo i ime profesora Kelovića.

Nije isključeno da će i ovaj nastavak akcije Index dobiti nekoliko svojih epizoda kao što je to bio slučaj s otkrivanjem korupcije na prometu i ekonomiji jer istražitelji sumnjaju da je još nekoliko profesora uzimalo novac od studenata za razne pogodnosti kod polaganja ispita. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ, LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter