Akcija Hipokrat: 9 uhićenih zadržano u zatvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devetero uhićenih u akciji "Hipokrat", među kojima je i predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi s najbližim suradnicima, zadržano je u jednomjesečnom istražnom zatvoru, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu koji je udovoljio zahtjevu USKOK-a da se tijekom istrage pritvori manji dio od 76 osoba osumnjičenih za davanje i primanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na to nedjelo.

Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela istražni zatvor je određen Dediju te Farmalovcima Jasni Majhen, Siniši Vujakliji i Dragutinu Ćaleti. Dežurna istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda istražni im je zatvor odredila i zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke. Zbog toga je na mjesec dana zatvoreno i preostalih petero osumnjičenih koji su poslijepodne dovedeni na Županijski sud - Sanjin Kapetanović, Ana Brestovečki, Elma Jurić, Ana Puž i Ante Skender.

Istražni zatvor je, kako se neslužbeno doznaje, zatražen uglavnom za osumnjičenike koji tijekom jučerašnjeg i jutrošnjeg ispitivanja u sjedištu USKOK-a nisu željeli surađivati s tužiteljstvom. U dosadašnjem dijelu istrage USKOK je ispitao 26 osumnjičenika, dok će preostalih 50 ispitati naknadno, kao i predstavnika tvrtke Farmal koja je također osumnjičena kao pravna osoba. Istražna sutkinja odredila je da će se tijekom istrage ispitati 67 svjedoka.

U USKOK-ovom nalogu o provođenju istrage navodi se da su se Dedi, financijska direktorica Farmala Jasna Majhen te regionalni direktori sektora jug i sjever Siniša Vujaklija i Dragutin Ćaleta još 2009. dogovorili da će liječnicima koji pacijentima propisuju njihove lijekove davati novac i darove, u iznosu od pet do deset posto vrijednosti propisanih lijekova.

Zbog toga su zaposlili 22 osumnjičena zaposlenika i stručna suradnika koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, 49 osumnjičenih liječnika i jednoj ljekarnici davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćali putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnici kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova.

Neslužbeno se doznaje da je o gotovo svim darovima i novcu pronađena detaljna dokumentacija koja je istražiteljima otkrila cijelu korupcijsku mrežu otkrivenu u akciji "Hipokrat". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter