Akcija DTI-ja: U Puli zloporabe znaka pristupačnosti

Zajednička akcije kontrole znakova pristupačnosti (B. P.)
Zajednička akcije kontrole znakova pristupačnosti (B. P.)

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom danas je, u suradnji sa službenicima prometne policije Pula i Službe za gospodarstvo Ureda državne uprave u Istarskoj županiji te djelatnicima Prometnog redarstva Grada Pule i Pulaparkinga provelo nenajavljenu akciju kontrole korištenja znaka pristupačnosti.

Akcija je trajala od 9 do 12 sati te obuhvatila parkirališna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom na Giardinima, Smareglinoj, Trierskoj i Supilovoj ulici. Kontrolirala su se i parkirališta u Flanatičkoj, kod sveučilišta, u Cankarevoj ulici, na Trgu Republike te Danteovom trgu.

U akciji je kontrolirano ukupno 28 znakova pristupačnosti te je utvrđeno da je jednom parkiranom vozilu znak istekao još  2010. godine. Vozilo je premješteno paukom, a prometni redar vozaču je izdao nalog za plaćanje novčane kazne te mu je znak pristupačnosti oduzet.

U jednom se vozilu, koje je bilo parkirano i označeno znakom pristupačnosti, nije prevozila osoba s invaliditetom pa je vozaču policijski službenik izrekao mjeru upozorenja. U dvama vozilima zatečen je znak pristupačnosti s istim brojem. Daljnjom provjerom utvrđeno je da je u jednom vozilu istaknuti znak bio skeniran, odnosno falsificiran. Policijski službenik oduzeo je falsificirani znak i izrekao mjeru upozorenja. Predmet će biti proslijeđen Uredu državne uprave na daljnje postupanje.

Na zatvorenom parkiralištu u Flanatičkoj ulici, koje koristi Fakultet ekonomije i turizma, na dvama pristupačnim parkirnim mjestima zatečena su vozila bez znaka pristupačnosti. Na vjetrobranskom staklu vozila ostavljen je upozoravajući letak. 

- Zaključak je da je u odnosu na prethodno provedenu akciju manji broj zloporaba, no one i nadalje postoje te ćemo radi podizanja svijest o značenju znaka pristupačnosti ovu akciju u narednom periodu, bez prethodne najave, provoditi jedanput mjesečno. Vjerujemo kako ćemo uspjeti u namjeri da se zloporaba i zauzimanje parkirnih mjesta označenih za vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom bez valjanog znaka svede na minimum, rekla je Zuzana Hoti Radolović, tajnica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom. (B. PETROVIĆ)

Kazna za nesavjesne vozače i do tisuću kuna
Znak pristupačnosti omogućava parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu obilježena. Pravo na njega ima osoba s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto. Zloporaba znaka nesavjesne vozače može stajati i do tisuću kuna.


Podijeli: Facebook Twiter