Akademska solidarnost u jednodnevnom štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postavljanjem transparenta na zgradu Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli s prekriženim natpisom "Sveucilište d.o.o.", cime su uputili poruku da sveucilište mora ostati javno dobro, sindikat Akademska solidarnost organizirao je u ponedjeljak jednodnevni štrajk solidarnosti.

- Izražavamo zajedništvo s kolegicama i kolegama koji su 6. srpnja pokrenuli štrajk na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te neslaganje sa štetnim rješenjima u konacnim prijedlozima Zakona o visokom obrazovanju, sveucilištu i znanstvenoj djelatnosti, koji su 21. lipnja poslani u saborsku proceduru, kao i s neprihvatljivim nacinom njihove izrade tijekom koje je zanemaren stav znatnog dijela akademske zajednice, rekla je na konferenciji za novinare profesorica Vanessa Vitkovic u ime pulskog sindikata.

Štrajku su se odazvali clanovi sindikata koji najvecim dijelom dolaze s Odjela za humanisticke znanosti, a štrajkalo je i nekoliko nastavnika s Odjela za talijanski jezik, sveukupno 20-ak djelatnika. Na drugim sveucilišnim odjelima ispiti i konzultacije te ostala studijska djelatnost odvijala se redovno. Mali broj štrajkaša na sveucilištu koje broji oko 300 zaposlenika, zajedno s administracijom, komentirao je jedan od profesora u štrajku, Boris Koroman.

- Nažalost, odaziv s drugih odjela nije velik, ali ne želimo upirati prst u one koji ne štrajkaju jer to i nije smisao našeg štrajka. Zakoni ne diraju jednako u sva znanstvena podrucja, a nekima cak i koriste, kazao je Koroman. Naime, kako su štrajkaši istaknuli na konferenciji, najugroženije su humanisticke znanosti i upravo zbog toga su najglasnije protiv zakona ustali profesori s filozofskih fakulteta.

- Povezivanje znanstvenih istraživanja s njihovom gospodarskom opravdanošcu te uskladivanje upisnih kvota sa stanjem na tržištu rada i isplativošcu pojedinih studija posebno mogu naštetiti humanistickim znanostima ciji je znanstveni, kulturni i duhovni potencijal prevelik da bi olako postao predmetom takve vrste trgovine. Prirodne znanosti ce se nekako snaci jer svoja istraživanja mogu plasirati za tržište, istaknuli su clanovi sindikata.

Sindikat, ali i Odjel za humanisticke znanosti, zatražili su da se Senat na sutrašnjoj sjednici ocituje o zakonima kao i o mogucnoj obustavi studijskog procesa.

Svoju su potporu sindikalnim nastojanjima izrazili pulski studenti - Studentski zbor, Vijece za suradnju studenata i Klub studenata povijesti - ISHA te studentski plenum, ciji su se predstavnici priopcenjem obratili novinarima.

- Predloženi zakoni, bez obzira na kozmeticke izmjene, u konacnici ce dovesti do zatvaranja vrata sveucilišta vecini gradana, negativno ce utjecati na studentski standard, koji je narocito ugrožen u Puli. Upisnine koje su medijskim izvrtanjima postale zalog takozvanog "besplatnog obrazovanja" zapravo su temelj daljnjem povecanju iznosa participacije koju ce ovoga puta placati svi, isticu studenti.

Na naš upit hoce li štrajkati u rujnu, odnosno odgoditi pocetak nastave sljedece akademske godine, a što su vec najavili Filozofski fakulteti u Zagrebu i Rijeci, profesor Igor Duda kazao je da ne iskljucuju tu mogucnost. (M. JERIN; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter